DŽO BAJDEN: Amerikanci plaćaju skuplje gorivo da Rusija ne bi pobedila u Ukrajini

Obavezno pročitajte

Ne znam kako će se to završiti, ali se neće završiti ruskom pobedom nad Ukrajinom”, rekao je Bajden.

- Advertisement -

MADRID – Amerikanci treba da očekuju da će plaćati više cene goriva „koliko god bude bilo potrebno”, jer to doprinosi nastojanjima da se Rusija onemogući da pobedi Ukrajinu i napadne druge zemlje, saopštio je danas predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden na samitu NATO u Madridu.

„Svet je dostigao kritičnu tačku”, naveo je Bajden na konferenciji za novinare i tri puta ponovio da je „Rusija razlog zašto ljudi skuplje plaćaju gorivo”, prenosi AP.

On razgovara sa saveznicima SAD o postavljanju ograničenja cene ruske nafte, navodi američka agencija.

Bajden je istakao svoju dugoročnu podršku Ukrajini u ratu koji se odugovlači.

„Ne znam kako će se to završiti, ali se neće završiti ruskom pobedom nad Ukrajinom”, istakao je Bajden, prenosi AP.

Amerikanci plaćaju benzin u proseku 4,86 dolara po galonu, što je neznatno manje u odnosu na 4,94 dolara koliko su plaćali pre nedelju dana, ali su i dalje blizu rekordnih vrednosti postignutih ranije ove godine, navodi Rojters.

Američki predsednik će sredinom jula putovati na Bliski istok u posetu Saudijskoj Arabiji, a očekuje se da će tom prilikom staviti energetsku politiku u centar pažnje, jer se SAD i druge zemlje suočavaju sa povećanjem cena goriva koje podstiče inflaciju, ocenjuje Rojters, prenosi Tanjug.

Bajden je najpre istakao da neće tražiti povećanje proizvodnje nafte od Saudijske Arabije, a potom je precizirao da će predlog za povećanje proizvodnje nafte uputiti svim zemljama Persijskog zaliva, a ne samo Saudijskoj Arabiji.

„Ukazao sam im na to da preporučujem svima da povećavaju proizvodnju nafte, a ne samo Saudijcima”, izjavio je Bajden na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Sastanak organizacije OPEK Plus, na čijem je čelu Rusija, a koju čine 13 članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i neformalna grupa zemalja koje nisu članice OPEK-a održan je danas i na njemu je potvrđena ranija odluka da se na naftna tržišta u julu doda 648.000 barela dnevno, a većinu nafte proizvode Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

ĐORĐE VUKADINOVIĆ: Opozicija dobija Beograd, SNS i SPS u zbiru ne mogu preći 40 posto

Opozicija matematički i analitički dobija izbore u Beogradu 17. decembra, dok vladajuća koalicija SNS-SPS ne može da pređe ni...

Još priča na sličnu temu