DŽIHAD NA KOSMETU JAČA: Sve više Albanaca u ludilu, postaje problem za čitavu Evropu!

Obavezno pročitajte

Džihadisti vršljaju po Zapadnom Balkanu, pre svega Kosovu i Metohiji odakle je više od 300 ekstremista sa Kosova i Metohije ratovalo na strani te terorističke organizacije!

Na to je upozoreno na ministarskom sastanku Globalne inicijative za borbu protiv Islamske države, održane u Rimu, gde je iznet podatak da je više od 300 ekstremista sa Kosova i Metohije ratovalo na strani te terorističke organizacije.

- Advertisement -

Proporcionalno broju stanovnika, Albanci iz južne srpske pokrajine su najzastupljeniji u redovima ID.

– Dostupni podaci, na žalost, pokazuju da u regionu Zapadnog Balkana deluju ogranci terorističke organizacije DAEŠ, a posebno na delu područja BiH i na delu teritorije Srbije, u južnoj pokrajini Kosovo i Metohija, koja je pod privremenom upravom UN – izjavila je potpredsednica Vlade Srbije Maja Gojković i navela da Srbiju najviše brinu mogući rizici i pretnje koji mogu doći od stranih terorista.

alban,

Stručnjak iz oblasti međunarodnog terorizma Dževad Galijašević ocenjuje za “Vesti” da su Kosovo i Metohija danas centar organizovanog kriminala i terorizma i pretnja miru na Balkanu i Evropi.

– Muslimansko bratstvo je nosilac radikalne islamističke ideologije političkog radikalizma na Kosovu i činio je osnov i Alkaidi, i ISIS-u i svim drugim terorističkim organizacijama. Upravo zato je Kosovo i Metohiju, kao nasilni projekat Zapada, danas centar organizovanog kriminala i terorizma i pretnja miru na Balkanu i Evropi. Uticaj terorističkih organizacija značajno je uvećan kao pretnja zbog slobodnog delovanja po Balkanu navodnih lidera albanskih separatista koji nastupaju u simbiozi sa albanskim teroristima što je destabilizirajuće za celi Balkan – ističe Galijašević.

On navodi da je prema izveštaju Stejt departmenta o terorizmu za 2017. (prezentovan godinu dana kasnije), 403 osobe sa teritorije Kosova i Metohije otišlo u Siriju i Irak, u redove Islamske države i Al – Nusra fronta.

– Radikalni elementi nisu izuzeli ni albansku dijasporu kako sa KiM tako i iz Albanije iz procesa regrutovanja i mobilizacije, jer je oko 50 boraca koji su se borili na Bliskom istoku živelo u evropskim zemljama – naglašava Galijašević.

Takozvana „Kosovska policija“ nedavno je iznela podatak da se trenutno u Siriji i Iraku, u zonama sukoba, nalazi 96 Albanaca sa Kosova i Metohije, od čega 43 muškarca, devet žena i 44 dece.

Međutim, prema podacima Atlantske inicijative iz Sarajeva, u zoni sukoba je 97 Albanaca sa KiM a sa Zapadnog Balkana ukupno 400 ljudi.

Na KiM je, prema dostupnim podacima, aprila 2019. godine zahvaljujući američkim vlastima, vraćeno 110 ljudi, od kojih je za njih četvoro navedeno da su “strani borci”, kao i 32 žene i 74 dece.

Govoreći na sastanku Globalne koalicije protiv militantne grupe Islamske države, ministarka spoljnih poslova i dijaspore separatističke vlade kosovskih Albanaca Donika Gervala je navela da su oni “posvećeni reintegraciji povratnika iz Sirije”.

Kampovi po Siriji

Direktor Instituta za međunarodne studije Albanaca sa KiM, Bedri Eljezi, koji održava kontakte sa mnogim porodicama koje imaju rođake u Siriji, izjavio da je većina džihadista sa KiM u logorima i zatvorima po Siriji i Iraku koje kontrolišu Kurdi.

Eljezi kaže da kurdske snage kontrolišu kampove sa više od 60.000 izbeglica, a da imaju problem što matične države ne žele da ih prime nazad.

– Kurdske vlasti su veoma zainteresovane da ih vrate. Više puta su pozivali države da dođu i odvedu žene i decu, i isto tako su spremni da pomognu u procesu povratka albanskih građana sa KiM – rekao je Eljezi.

Međutim, želje zanjihvim povratkom odstrane separatista nema a američke vlasti na to zatvaraju oči što ukazuje da su sasvim opravdane tvrdnje da iza globalnog terorizma stoji upravo američka vlada koja kontroliše brojnost aktivnih terorista koji se bori na strani islamskih fanatika.

BONUS VIDEO

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

NAPETO NA KOSMETU: Najavljeno povlačenje specijalnih jedinica do 15h, građani se okupili i čekaju

Predstavnik Privremenog organa opštine Zvečan Dragan Nedeljković izjavio je da još nisu pušteni Srbi koji su juče privedeni u...

Još priča na sličnu temu

%d bloggers like this: