DŽEJMS RUBIN: Ponosan sam na NATO akciju 1999.

Obavezno pročitajte

OVK je bila partner SAD, zajedno smo zaustavili genocid i doneli mir – ova istorija se ne može prepisati, izjavio je ovaj američki diplomatski činovnik „bez da pocrveni”.

Šef Centra za globalni angažman američkog Stejt departmenta Džejms Rubin u okviru posete zemljama zapadnog Balkana Rubin nije posetio Srbiju, što je obrazložio, kako je rekao, da ovo nije dobra prilika za posetu Srbiji i susret s predstavnicima srpske vlade, s obzirom na njegovu prošlost.

- Advertisement -

Krajem devedesetih, uoči i u vreme NATO agresije na SR Jugoslaviju, Rubin je bio portparol u Stejt departmentu i bliski saradnik „omiljene nam”Madlen Olbrajt.

I obilazeći Balkan, u Tirani je za „Albanijan post”izjavio je da je ponosan zbog onoga što se dogodilo 1999. godine – NATO bombardovanje Jugoslavije.

Bez „izvini”u rečniku

Podsetimo, na godišnjicu početka bombardovanja 24. marta, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil uputio je saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih, uključujući i stradale u NATO agresiji. Rubin, međutim, nije saglasan.

Rubin, poznat kao „desna ruka“ nekadašnje američke državne sekretarke Medlin Olbrajt, sa ponosom se seća vremena nemilosrdnih ubistava našeg naroda, dana pakla koji nikada neće biti zaboravljeni.

 

Rubin je za „Albanijan post“ rekao da je „svestan da je Hil izrazio takva osećanja, ali da je kontekst važan“.

Džejm Rubin (Foto Albanijan post)

On je, govoreći o potezima Amerike u to vreme, kazao da su „verovali da su akcije NATO-a na kraju spasile bezbroj života i sprečile potencijalni genocid“.

„Slobodan Milošević i njegovi potčinjeni koristili su svoju vlast nad srpskim vojnim snagama da masakriraju Kosovare i pretili su masakriranjem još desetina hiljada ljudi.

Insistirao je da će „istorija zabeležiti da su OVK i Sjedinjene Države bili partneri u sprečavanju genocida“ u periodu.

„To su činjenice“, rekao je Rubin. Čitalac s imalo znanja prosto da se rasplače od količine neistina koje plasira.

A šta su činjenice koje gospodin Rubin svesno zaobilazi, I ne spominje. A sigurno ih vrlo dobro zna.

Zašto Rubin “preskače teme”

U periodu u kom je „Srbija spasavana“ i na koji je Rubin toliko ponosan nastradalo je, procenjuje se, 4.000 civila, a ranjeno je više od 12.000 ljudi. Sa Kosmeta je u centralnu Srbiju izbeglo više od 200.000 Srba, a materijalna šteta procenjena je na 30 do 100 milijardi američkih dolara. Procenjuje se da su NATO snage, tokom 78 dana bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine bacile oko deset tona osiromašenog uranijuma, od čijih posledica su brojni preminuli, a mnogi oboleli od kancerogenih bolesti.

NATO učinak u Beogradu 1999.

„Bio sam ponosan što sam radio za sekretarku Olbrajt tokom ovog kritičnog vremena. Njeno vođstvo bilo je važno u zaustavljanju progona Kosovara i porazu srpske agresije. Naša politika prema Srbiji i Kosovu bila je nešto što je, znam, snažno podržavao čak i tadašnji senator, a sadašnji predsednik SAD, Džozef Bajden“, kazao je Rubin.

Drugi zagađuju, ne oni

A šta kaže za današnju situaciju?

„Kao što sam više puta čuo tokom ovog putovanja koje sam imao, Srbija je centar za dezinformacije i manipulaciju informacijama koje se šire po celom Balkanu. Otrov koji izlazi iz Srbije ima učešće Rusije i Kine i važno je da se to razotkrije. Na primer, dok RT i Sputnjik više ne emituju program u EU i SAD, oni nastavljaju da šire laži u Srbiji, a time i u regionu.

Istina je da je sada invazija Rusije na Ukrajinu prioritet za SAD. Zloćudni uticaj Kine na globalnom nivou, uključujući i Balkan, takođe je prioritet. Nažalost, u svetu postoje i drugi autoritarni akteri i na njih treba obratiti pažnju, uključujući Iran. Ne postoji alternativa nego da se prema svim zlonamernim akcijama, uključujući i sajber napade, tretiraju sa ozbiljnošću koju zaslužuju, jer bilo da dolazi iz Rusije, Kine, Irana ili nekog drugog autoritarnog režima, njihov željeni cilj je podrivanje našeg međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima.

Najvažnija stvar koju možemo da uradimo sa naše strane, rekao je Rubin  – kao Amerikanci i kao Albanci – jeste da radimo zajedno kao partneri u nastojanju da zaštitimo naše institucije.

Rubin reče i da želi da radi sa vladama koje žele da budu deo evropskog sistema i da budu svet prava i pravila gde se poštuju evropski principi.

„Hoćemo da pokušamo da sve uradimo da eliminišemo to zagađenje medijskog okruženja“, rekao je.

Sa gospodinom Rubinom ne vredi mnogo polemisati, jer on dobro zna čiji je izum “zagađenje medijskog prostora”. On kao službenik jedne globalne sile samo radi i izvršava zadatke. I ništa više.

SourcePolitika

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

Đukanović upoznao Vučića na stadionu: On i njegov brat su se žestoko tukli sa grupom navijača

Vladimir Đukanović, poslanik iz redova vladajuće Srpske napredne stranke, otkrio je na koji način se upoznao sa predsednikom države...

Još priča na sličnu temu

%d bloggers like this: