25.7 C
Belgrade
ponedeljak, 8 avgusta, 2022

DŽABE IM SVE: Ruska vojska uništila dva američka sistema „Himars“

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Na teritoriji Donjecke Narodne Republike visokoprecizinim raketama uništena su dva lansera američkih višecevnih raketnih sistema „Himars“ i dva skladišta municije za njih, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov. U saopštenju se dodaje da je ruska avijacija likvidirala u Harkovu do sto ukrajinskih neonacista udarom privremenog punkta dislokacije.

Osim toga, Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja, u kome se nalazilo više od sto protivtenkovskih raketnih sistema strane proizvodnje i 1,5 hiljada raketa različitog kalibra.

- Advertisement -

Ruski lovac Su-35 je u jednom vazdušnom boju oborio dva helikoptera Mi-24 i jedan avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u Nikolajevskoj oblasti, istakao je portparol Ministarstva.

Uništeno je šest komandnih mesta, šest skladišta naoružanja i municije, ljudstva i vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine u 27 okruga, vod višecevnog bacača raketa „Uragan“ i tri voda artiljerije u DNR i jedan vod sistema „Grad“ u Nikolajevskoj oblasti.

Visokopreciznim oružjem uništena je radarska stanica za navođenje sistema PVO S-300 i privremeni položaj stranih plaćenika u Nikolajevskoj oblasti.

- Advertisement -

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane tokom proteklog dana oborili su ukrajinski helikopter Mi-8 i 11 dronova u Nikolajevskoj, Harkovskoj i Hersonskoj oblasti, kao i iznad LNR.

Osim toga, ruska PVO je presrela devet ukrajinskih balističkih raketa „Točka U“ u DNR, LNR i Hersonskoj oblasti, kao i osam raketa iz višecevnih bacača raketa u LNR, Harkovskoj i Hersonskoj oblasti.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 232 aviona, 137 helikoptera, 1.462 bespilotne letelice, 353 protivvazdušna raketna sistema, 3.915 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 720 borbenih vozila za lansirne raketne sisteme, 3.096 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 4.043 jedinice specijalnih vojnih vozila, zaključuje se u saopštenju.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti