DVERI: Ponuđena platforma za razgovor vlasti i opozicije

Obavezno pročitajte

Predsedništvo Srpskog pokreta Dveri usvojilo je Platformu o dogovoru unutar opozicije i dijalogu sa vlašću, i poslaće je svim kolegama u opoziciji na dalje konsultacije i usaglašavanje, saopštila je ta stranka.

Istovremeno je odlučeno da predstavnici Dveri ubuduće neće učestvovati ni na jednom sastanku unutar opozicije koji je unapred medijski najavljen, već samo na interno organizovanim sastancima.

Ističući da dijalog vlasti i opozicije treba da počne što pre, Dveri kao prvi zahtev u zajedničkoj platformi opozicije navode razdvajanje izbora i to tako što bi vanredni republički, pokrajinski i lokalni izbori bili održani pre predsedničkih izbora.

Drugi zahtev je zakonska izmena da nosilac izborne liste na svim nivoima izbora može da bude samo ličnost koja je istovremeno kandidat za narodnog poslanika ili odbornika i koja ima prebivalište na teritoriji izborne jedinice na kojoj se održavaju izbori, navedeneo je u saopštenju, prenosi Beta.

Dveri traže i promenu izbornog sistema i glasanje za kandidate po imenu i prezimenu u svojim izbornim jedinicama.

U platformi Dveri predlažu ili koministre iz redova opozicije u ključnim ministarstvima za sprovođenje izbornog procesa (po uzoru na Crnu Goru) ili zajedničku komisiju sastavljenu od predstavnika vlasti i opozicije (po uzoru na Severnu Makedoniju).

„Pošto se osnovni uslovi za slobodne i poštene izbore već znaju i tiču se najviše slobode medija, zabrane funkcionerske kampanje i pritisaka na birače, glavni zajednički zahtev opozicije u budućem dijalogu sa vlašću treba da budu garancije da će ono što se dogovorimo zaista biti i primenjeno”, navedeno je u saopštenju.

Između ostalog Dveri predlažu i potpuno ukidanje Vladine Uredbe o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, jer je to glavno sredstvo ucene birača, ali i određivanje krajnjeg roka za završetak najavljenog dijaloga.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

ALEKSANDAR VUČIĆ: Možda ćemo morati da uvedemo sankcije Rusiji, bolje je dok ne moramo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u parlamentu da će Beograd možda morati da uvede sankcije Rusiji. Vučić je rekao...

Još priča na sličnu temu