DVE PORUKE BEOGRADU IZ VAŠINGTONA: Pregovori sa Prištinom da se ubrzaju, nema EU bez sankcija Rusiji

Obavezno pročitajte

Savetnik Stejt departmenta Derek Šole, koji će biti u američkoj delegaciji u poseti Beogradu iduće sedmice, izjavio je da nema određenog datuma za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, ali da se pregovori moraju ubrzati.

Na pitanje da li postoji konkretan rok do kada SAD očekuju da se postigne održivi dogovor Beograda i Prištine, Šole je kazao da je teško precizirati tačan datum jer su pregovori napeti.

Pregovori Beograda i Prištine da se ubrzaju

„Naš stav je prilično jednostavan-pregovori se moraju ubrzati. Teško smo radili da podržimo kolege iz EU, Kosova i Srbije u promociji evropskog procesa. Nismo imali duplih standarda i radimo sve što možemo da obe strane nađu zajednički jezik, jer što duže ovo traje duži će biti put Kosova i Srbije u ostvarivanju punopravnog članstva u EU“, kazao je Šole.

Viši politički savetnik američkog državnog sekretara dodao je da očekuje da uskoro vidi napredak na tom polju i naveo da je jedna od stvari o kojima će razgovarati sa kolegama iz regiona sledeće nedelje na koji način SAD mogu pomoći, ali i o podsticanju obe strane da napreduju velikom brzinom u pregovorima.

Odgovarajući na pitanje da li je plan koji je pre nekoliko dana u Beograd i Prištinu doneo izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak dobra osnova za razgovore, Šole ističe da SAD u potpunosti podržavaju sve što radi EU, te da su stalno u kontaktu.

„Ovo su pregovori, nešto što je bilo predstavljeno na početku ne mora nužno da bude i na kraju, takva je priroda svih pregovora. Poslednjih meseci smo se trudili da uradimo sve što je u našoj moći da podržimo proces, ali i da stavimo do znanja da očekujemo od obe strane da se hitno uključe, pokažu fleksibilnost i dobru volju tokom pregovora“, poručio je Šole.

Govoreći o poseti specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara regionu 12. decembra, Šole je naveo da je ta poseta važna i da je pokazatelj da su SAD posvećene regionu i i održavanju mira na Zapadnom Balkanu.

„Dolazim i ja i predvodiću delegaciju koja prvo stiže u Prištinu, pa u Beograd. Svakako da smo bili zabrinuti zbog nasilja u utorak na severu Kosova u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici“, kazao je Šole.

Izbore na severu KiM treba odložiti

Istakao je da trenutna dešavanja potvrđuju njegov stav da bi zakazane izbore na severu KiM trebalo odložiti, jer oni ne bi doprineli miru i stabilnosti.

„Moramo biti obazrivi i sigurni da kada uopšte dođe do izbora sve protekne u demokratskom duhu, bez bilo kakvih političkih zastrašivanja i fizičkog nasilja. To je naš stav i o tome ću razgovarati sledeće nedelje sa svojim kolegama na Zapadnom Balkanu“, kazao je Šole.

Nema evropskih integracija bez sankcija Rusiji

Kada je reč o uvođenju sankcija Rusiji, a na pitanje da li će se nastaviti sa insistiranjem da se spoljna politika Srbije usaglasi sa spoljnom politikom EU, Šole navodi da Srbija mora da bude usaglašena sa Evropom po pitanju Rusije i Ukrajine, ukoliko želi da bude članica EU.

Šole je rekao da su zahvalni što je Srbija u međunarodnim institucijama osudila rusku operaciju u Ukrajini, ali da „ako želi da ostvari svoju ambiciju i bude i dalje integrisana u Evropi, vrlo je jednostavno – mora da usaglasi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU“.

Šole je za Blic TV dodao i da će osuda Rusije biti jedna od tema sledeće nedelje na sastancima sa srpskim političkim vrhom, ali da će se govoriti i o dešavanjima u regionu i bilateralnim odnosima Srbije i Amerike.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

PORUKA NEMCIMA IZ RUSKE DUME: Uništićemo vaše tenkove kao i pre 80 godina

Vjačeslav Volodin, predsednik ruske Dume, izjavio je da će tenkovi koje će Nemačka isporučiti Ukrajini doživeti istu sudbinu kao...

Još priča na sličnu temu