DUGO ĆE DA IM TRAJU: Pentagon šalje moćne dronove u Kijev

Obavezno pročitajte

Osim mobilnih raketnih sistema, protivtenkovskih projektila „džavelin”, helikoptera Mi-17, SAD planiraju da Kijevu prodaju i četiri bespilotne letelice MK-1C „sivi orao”, koje su se dokazale u akcijama u Avganistanu i Siriji.

- Advertisement -

„Hvala, saveznici. Hajde da zajedno pobedimo Rusiju”, tvitovao je zadovoljno Andrij Jermak, šef kabineta predsednika Volodimira Zelenskog, ubrzo pošto je američki predsednik Džozef Bajden objavio da šalje novi, 700 miliona dolara vredan paket vojne pomoći u kojem su za Rusiju sporni mobilni višestruki raketni sistemi čiji je domet, navodno ograničen na 80 kilometara.

Bajden je u saopštenju poručio da će SAD stati uz svoje partnere i nastaviti da obezbeđuju Ukrajini oružje i opremu za odbranu. U autorskom tekstu za „Njujork tajms” američki predsednik je napisao da će novi paket oružja pomoći Ukrajini na bojnom polju i omogućiti Kijevu najjaču moguću poziciju za pregovaračkim stolom.

Američki državni sekretar Entoni Blinken tokom susreta s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom poručio je da su Ukrajinci dali garancije kako raketne sisteme neće koristiti da bi gađali ciljeve u Rusiji, ali Moskva nije sklona da u to poveruje poručujući da SAD dolivaju ulje na vatru. Sergej Lavrov je rekao da se ovakvom odlukom stvara rizik da se u sukob uključi treća strana.

„Stvari koje režim u Kijevu zahteva od svojih zapadnih pokrovitelja prvo prekoračuju sve granice pristojnosti i diplomatskih odnosa i drugo – direktna su provokacija s ciljem uvlačenja Zapada u borbu”, rekao je šef ruske diplomatije tokom posete Saudijskoj Arabiji, prenosi Bi-Bi-Si.

U ovoj tranši pomoći u naoružanju i opremi Vašington će Kijevu isporučiti četiri artiljerijska sistema visoke pokretljivosti (MLRS), više tipova radara, 1.000 vrlo efikasnih protivtenkovskih projektila „džavelin”, 6.000 komada protivoklopnog oružja, četiri helikoptera Mi-17, 15 taktičkih vozila…

Iako su u fokusu višecevni raketni sistemi (MLRS) tipa M270 i M142 HIMARS, koje je Kijev tražio kako bi mogao efikasnije da gađa ruske trupe, na naknadnom spisku naći će se i moćne bespilotne letelice MK-1C „sivi orao”, koje su pokazale svoje zavidne sposobnosti u vojnim akcijama američke vojske u Avganistanu i Siriji.

Kako Rojters ekskluzivno saznaje, Bajdenova administracija planira da u narednim danima proda Kijevu četiri ovakva drona, koji su u verziji „predator” opremljeni raketama „helfajer”. Izvori iz američke administracije upozoravaju da bi aranžman prodaje bespilotnih letelica kompanije „Dženeral atomik” možda mogao da blokira Kongres, sve u zavisnosti od razvoja situacije na terenu. Ukrajina u ratu s Rusijom već uspešno koristi manje tipove dronova, među kojima su američki „RK-20 puma AE”, koji se lansira ručno, i već poznati turski, na svetskom tržištu sve traženiji, „bajraktar-TB2”.

Ali, dolazak na ratište „sivog orla”, bespilotne letelice dometa 400 kilometara, koja leti na visini od 7.600 metara, predstavljao bi veliki tehnološki iskorak za ukrajinske snage. Reč je dronu veličine manjeg aviona, koji u vazduhu može da provede više od 30 sati.

Teško je predvideti da li bi ovakva letelica kojom se upravlja satelitskim navođenjem mogla da preokrene rat, ali svakako mogla bi da nanese znatne gubitke ruskim snagama.

Iako Pentagon još zvanično ne potvrđuje potencijalnu isporuku ovih bespilotnih letelica, jedan američki zvaničnik kaže da nedavno u Senatu usvojena inicijativa za pomoć Ukrajini, vrednu 40 milijardi dolara, uključuje i prodaju i obuku za korišćenje dronova.

Američki stručnjak za bespilotne letelice Dan Getinger kaže da je MK-JC „sivi orao” po performansama (izdržljivosti, nosivosti i dometu) daleko napredniji dron od „bajraktara”. Obuka za upravljanje ovakvim tipom bespilotnih letelica traje mesecima, ali Getinger saznaje da „Dženeral atomik” priprema skraćen plan obuke u trajanju od

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

KFOR NAPAO SRBE NA KOSOVU I METOHIJI: Ima povređenih – haos u Zvečanu

Srbi u Zvečanu koji se nalaze su napadnuti, a ima povređenih. Naš reporter javlja da lete šok bombe na...

Još priča na sličnu temu