-0.9 C
Belgrade
sreda, 8 decembra, 2021

5. OKTOBAR: Državna televizija otkazala poslušnost Lukašenku

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Lukašenko u problemu

U subotu je državna radio televizija Belorusije najavila štrajk, pod pritiskom ogromnog broja nezadovoljnih građana koji se bune danima jer ne prenose masovne proteste u više gradova.

Oko 30 zaposlenih se u subotu, u ime nacionalne televizije, sastalo sa portparolom predsednika Belorusije, zahtevali su isto što i demonstranti: da im dozvole da iznose istinu o političkoj situaciji i protestima, da se organizuju fer izbori, zaustavi nasilje na ulici i puste svi politički zarobljenici.

- Advertisement -

Oni su rekli da su konkretno pitali: „Zbog čega ne smemo da objavimo snimke naroda koji protestuje, zbog čega ne smemo da objavimo da su mnogi ljudi prebijeni“? Na to im je odgovoreno: „Čuli smo vas, razmotrićemo vaše zahteve“.

Desetine hiljada Belorusa je u subotu došlo ispred nacionalne televizije da osudi medijski mrak, orilo se „Štrajk, štrajk“ u znak podrške zaposlenima koji su ustali protiv cenzure režima, a Lukašenkova portparolka je nakon sastanka sa zaposlenima zgradu napustila na sporedni izlaz, izvestili su novinari.

Protestanti su uzvikivali „Hoćemo istinu“, „On je izgubio izbore!“.

- Advertisement -

Nacionalna televizija Belorusije još nije pokazala snimke prebijanja demonstranata od strana organa reda, tokom prvih dana je narod na ulici nazivala „razularenim stranim elementima“, a policiju je predstavljala isključivo kao „žrtve nasilja huligana“.

Određeni broj zaposlenih na nacionalnoj televiziji je proteklih dana zbog toga dao otkaz ne želeći da saučestvuje u medijskom mraku i vređanju naroda na ulici.

Pored radnika u državnoj televiziji, masovno otkazuju poslušnost i zaposleni u Javnom sektoru. U subotu je i generalni direktor državne firme za proizvodnju vojnih kamiona u Belorusiji zvanično izjavio da je Lukašenko izgubio izbore i da je vreme da se povuče. Pre toga su protiv aktuelnog režima ustali lekari i medicinsko osoblje, a policija više ne napada narod na ulici već spušta štitove u znak podrške demonstrantima.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti