5. OKTOBAR: Državna televizija otkazala poslušnost Lukašenku

Obavezno pročitajte

Lukašenko u problemu

U subotu je državna radio televizija Belorusije najavila štrajk, pod pritiskom ogromnog broja nezadovoljnih građana koji se bune danima jer ne prenose masovne proteste u više gradova.

Oko 30 zaposlenih se u subotu, u ime nacionalne televizije, sastalo sa portparolom predsednika Belorusije, zahtevali su isto što i demonstranti: da im dozvole da iznose istinu o političkoj situaciji i protestima, da se organizuju fer izbori, zaustavi nasilje na ulici i puste svi politički zarobljenici.

- Advertisement -

Oni su rekli da su konkretno pitali: „Zbog čega ne smemo da objavimo snimke naroda koji protestuje, zbog čega ne smemo da objavimo da su mnogi ljudi prebijeni“? Na to im je odgovoreno: „Čuli smo vas, razmotrićemo vaše zahteve“.

Desetine hiljada Belorusa je u subotu došlo ispred nacionalne televizije da osudi medijski mrak, orilo se „Štrajk, štrajk“ u znak podrške zaposlenima koji su ustali protiv cenzure režima, a Lukašenkova portparolka je nakon sastanka sa zaposlenima zgradu napustila na sporedni izlaz, izvestili su novinari.

Protestanti su uzvikivali „Hoćemo istinu“, „On je izgubio izbore!“.

Nacionalna televizija Belorusije još nije pokazala snimke prebijanja demonstranata od strana organa reda, tokom prvih dana je narod na ulici nazivala „razularenim stranim elementima“, a policiju je predstavljala isključivo kao „žrtve nasilja huligana“.

Određeni broj zaposlenih na nacionalnoj televiziji je proteklih dana zbog toga dao otkaz ne želeći da saučestvuje u medijskom mraku i vređanju naroda na ulici.

Pored radnika u državnoj televiziji, masovno otkazuju poslušnost i zaposleni u Javnom sektoru. U subotu je i generalni direktor državne firme za proizvodnju vojnih kamiona u Belorusiji zvanično izjavio da je Lukašenko izgubio izbore i da je vreme da se povuče. Pre toga su protiv aktuelnog režima ustali lekari i medicinsko osoblje, a policija više ne napada narod na ulici već spušta štitove u znak podrške demonstrantima.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Telekom „izrazito nelikvidan“: Ogromni dugovi za struju, milioni za kamate i rasprodaja strateške imovine

Konsultant Bogdan Petrović i profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Dejan Šoškić istakli su u emisiji N1 direktno da...

Još priča na sličnu temu