DRUGOSRBIJANSKA GOVNA: Stanivuković je neočetnik, 100 puta gori od Dodika!

Obavezno pročitajte

Pobeda kandidata opozicije Draška Stanivukovića na lokalnim izborima u Banjaluci ne predstavlja pobedu suštinske alternative nacionalizmu, već obnavljanje tendencija negiranja ratnih zločina i nepoštovanja ljudskih prava, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE). Novinar iz Banjaluke Dragan Bursać rekao je da se kao građanin Banjaluke oseća „gotovo šizofreno“.

“S jedne strane, promenjen je makar nominalno diktatorski Dodikov režim, a sa druge strane na mesto gradonačelnika došao je neočetnik Stanivuković, ideološki dosta gori od Dodikovih kerbera. Kako kažu kockari – duplo golo… Ako su lokalni izbori lakmus papir i prolazno vreme za opšte izbore, onda već sada mogu reći da će na vlast u RS-u doći još radikalniji desničari od ovih sada”, rekao je Bursać za VOICE.

On je ocenio da je Stanivuković ideološki naslednik Srpske demokratske stranke Radovana Karadžića.

- Advertisement -

“Nije stvar u tome što Stanivuković negira genocid i protivi se LGBTQ+ povorci, stvar je u tome što ga u srednjovekovlju podržava većina stanovnika Banjaluke i Republike Srpske”, ocenio je Bursać.

Programski koordinator Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji Marko Milosavljević ocenio je da je populizam Milorada Dodika dobio jaku konkurenciju u Drašku Stanivukoviću, ali da se i jedan i drugi populizam zasnivaju na srpskom etnonacionalizmu, zbog čega nema izgleda da dođe do promena u odnosima BiH-Srbija.

“Stanivukovićeve izjave i potezi dolaze iz jednog isključivog nacionalističkog ključa. U tom ključu, procesuiranje ratnih zločina vidi se jedino kroz oreol kolektivne žrtve, a ne kao šansa za prevenciju ponavljanje ciklusa nasilja. Omalovažavanje rada Haškog tribunala kroz opštu oznaku političkog, uvredljivo je za žrtve i porodice žrtava ne samo genocida u Srebrenici već i žrtve niza ratnih zločina poput onih koji su vršeni u logoru Čelebići, gde su žrtve bili pripadnici srpske nacionalnosti”, istakao je Milosavljević.

On je podsetio da se Draško Stanivuković, sem negiranja ratnih zločina i genocida u Srebrenici, nedugo nakon stupanja na vlast izjasnio da je protiv LGBTQ+ zajednice, kategorično odbivši ideju o organizovanju parade ponosa u Banjaluci dok je on gradonačelnik.

“Paradoksalno, Stanivuković je privođen upravo zbog slobode okupljanja na protestima ‘Pravda za Davida’. Danas, kada je pri lokalnoj vlasti, preti da će zabraniti istu tu slobodu određenoj grupi ljudi”, naglasio je Milosavljević za VOICE.

Milica Pralica iz banjaluče organizacije “Oštra nula” kazala je da gradonačelnik Banjaluke trenutno zloupotrebljava i obesmišljava sve mehanizme gradjanskog delovanja u svrhu lične samopromocije.

“Za region je on trenutno senzacija, kao Aleksandar Vučić pre nekoliko godina, kada je sličnim mehanizmima došao na vlast”, kazala je Milica Pralica.

Redakcija VOICE-a je kontaktirala tim za odnose sa javnošću Draška Stanivukovića, međutim, iako je načelno pristao da se izjasni o aktuelnim temama, nije odgovorio na pitanja.

SourceBeta

2 COMMENTS

  1. ko su vam ti VOICE , novosadjanin sam , vojvodjan od starina ali prvi put cujem za te – verovatno ista govna kao sabahudin gruhonjic dinko , ona spodoba teofil pancic , biserko , kandicka i slicna kvislinsk fukara

Ostavite komentar

Najnovije objave

NAPETO NA KOSMETU: Najavljeno povlačenje specijalnih jedinica do 15h, građani se okupili i čekaju

Predstavnik Privremenog organa opštine Zvečan Dragan Nedeljković izjavio je da još nisu pušteni Srbi koji su juče privedeni u...

Još priča na sličnu temu

%d bloggers like this: