DRUGI PROTEST U BANJALUCI, NAROD SE BUNI: Milorade Dodiku, vreme je da odeš!

1
230

Građani Republike Srpske okupili su se na drugom protestnom skupu u Banjaluci u organizaciji opozicije, koji je održan danas. Okupljeni građani su nakon 18h, kada je protest počeo, krenuli u protestnu šetnju. Jelena Trivić, kandidatkinja PDP za predsednicu Republike Srpske, je građanima poručila da nije pokradena ona, nego narod.

„Umesto što traže od mene da priznam mafijašku pljačku, vi ste im večeras poručili šta da rade. Odlazite, narod vas neće. Ako pustite pljačku na dan izbora, kako da očekujete da ne bude korumpirano zdravstvo, obrazovanje? Kako da igde bude dobro, ako se začne korupcijom, mafijom, batinašima. Raselili su trećinu stanovništva, znam da ima mnogih koji žele promene. Narod ima pravo na fer i poštene izbore, a ne kupljene, pokradene, mafijaške“, poručila je na večerašnjim protestima opozicije u Banjaluci Jelena Trivić.

Nakon obraćanja Trivić, skup opozicije je završen.

Trivić je na protestu rekla da se okupljeni narod neće povući.

„Povući se nećemo, to da znate, stati nećemo. Ključno u rečenici žene koja mi je upisala nulu je to što kaže da je dobila instrukcije. Od koga? Nije njima to palo na pamet samima, od nekog su dobili instrukciju. Kada odbranimo izbornu volju, biće nam bolje sve druge dane u godini“, dodala je.

Za kraj je predstavila dva zahteva.

„Imamo dva zahteva – od CIK tražimo ponovno prebrojavanje glasova na svim mestima u celoj RS i analizu i ekspertizu svih belih listića. Od pravosudnih institucija tražimo da izvrše istragu protiv svih lica koja su u izbornom procesu prekrajala izbornu volju građana. Moraju se kazniti izvršioci toga, a posebno njihovi nalogodavci. Ovo su zahtevi koji će se dopunjavati u zavisnosti kako bude tekao ovaj proces. Mi ćemo na sve načine tražiti da se sve ovo uradi kako treba, ništa ne tražimo osim istine i moramo da izvršimo pritisak, jer institucije rade samo kada vršite pritisak. Ako ga ne vršite, oni leže i samo ruka od ruku i gotovo. Ovaj put neće biti tako, istrajaćemo“, zaključila je.

„Milorade Dodiku, vreme je da se skloniš, dosta je lopovluka“

Okupljanje je počelo u Parku Mladen Stojanović, odakle su krenuli mirnom šetnjom do Trga Krajine, gde su im se obratili predstavnici opozicije i Jelena Trivić, kandidatkinja za predsednicu Republike Srpske, čiji glasovi su, kako tvrde, upisivani drugim kandidatima, a veliki broj glasačkih listića je proglašen nevažećim.

Reporterka N1 je razgovarala sa nekim od građana koji se nalaze u koloni, te ih pitala zašto su danas prisutni na protestima.

„Šaljem poruku da se ovo više reši i da pravda dođe“, neki su od komentara.

„Dolazim iz Teslića i borim se za pravdu i istinu, što ovom narodu dugo vremena nedostaje. Bio sam i prošli put i moja poruka je ‘Milorade Dodiku, vreme je da se skloniš, dosta je lopovluka“, jedna je od poruka.

Izvor : N1

„Vreme je za pravdu“, neki su od odgovora građana.

Kontinuirano se čuju povici „Mile, lopove“ dok traje okupljanje.

Proteste organizuju SDS, PDP i Za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

Borenović: Borimo se protiv lopovluka, mafije i korupcije

Okupljenima na skupu opozicije u Banjaluci se obratio, između ostalih, i lider PDP Branislav Borenović. On je u kratkom obraćanju kazao da su došli da se bore protiv izbornog lopovluka, mafije i korupcije.

„Rekao sam da će nas doći još više i došlo nas je još više, da kažemo da je predsednica RS Trivić. Mi se borimo protiv izbornog lopovluka, mafije i korupcije. Znamo da je ta korupcija uvod u korupciju u zdravstvu, pravosuđu i svakoj pori društva. Ovo je naša obaveza, jer imamo vašu podršku. Vi ste dali ključnu poruku koja glasi ‘Mile, odlazi’. Uveren sam da ćemo uspeti, jer smo tražili od CIK novo brojanje glasova i to će narod dobiti. Narod zaslužuje istinu. Ići ćemo gde god je potrebno da istina dobije svoj epilog. Ovo se zove pobeda naroda, hvala narode, ponosni smo na vas! Idemo do kraja, do slobode i do pobede“, poručio je Borenović.

Stanivuković pozvao na ponovno brojanje glasova

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković bio je jedan od govornika na večerašnjem protestu opozicije u Banjaluci.

“Moraćemo da poradimo na rasveti Trga, pošto vidim da nas prebrojavaju. Hajde da uzmemo bliceve i podignemo, neka vide šta znači slobodna RS i Banjaluka, neka oni na nebu koji su se borili vide koliko nas je. Da smo živi, da se borimo, da volimo. Bog i narod znaju da ste došli slobodni. Valjda su uspeli da nas prebroje“, kazao je Stanivuković.

Dodaje da bi voleo da se glasovi ponovo broje.

Izvor : N1

„Mi biramo istinu i to je suština. Ja sam uz vašu podršku ubedljivo pobedio 2020. godine i to je prva pobeda nakon 22 godine. Imamo jedan problem, zato kažem – Ljudi, brojite vreće, samo razlika može biti veća. To može da kaže samo onaj ko je samouveren i siguran. Naša Jelena je imala 11.000 više glasova, neka broje, samo može da bude veća razlika. Voleo bih da ponovo broje, da nisu slučajno zakinuli onog docu sa Kliničkog“, istakao je.

Dodao je na kraju da je volja naroda svetinja.

„Brojite svaku opštinu, svako mesto i šta je to problem. Hajde da sve vidimo, crno na belo. Narodna volja je sveta, ona se mora znati, a mi smo dostojanstveni da je poštujemo. Videli smo gde se kralo, gde se otimalo. Istina nema alternativu, RS nema alternativu i kada spojimo jedno i drugo, zato smo ovde“, zaključio je Stanivuković.

Vukanović: Poruka Šmitu i strancima – nećete nam vi krojiti sudbinu

„Želim da poručim da uz podršku naroda sva sila i nepravda pada. Verovatno sad nas gledaju i muka im je. Molim vas jedno glasno ‘Mile odlazi’, da se čuje do Laktaša. Već jednom sam mu ranije poručio ‘Aufwiedersehn’“, kazao je u govoru na protestima Nebojša Vukanović, poslanik u parlamentu Republike Srpske.

Najavio je da će se naredne nedelje organizovati šetnja od Centralne izborne komisije do sedišta Visokog predstavnika u BiH.

„Ja sam došao pred OHR sam, volim s njima sam. Naredne sedmice ide protestna šetnja od CIK do OHR, pa ćemo Šmitu reći – ‘Siđi dole da pričamo’. Poruka i njemu i strancima, nećete nam vi krojiti sudbinu“, najavio je Vukanović.

Kazao je da će otići i kod ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača.

„Otići ću u Ministarstvo kod Lukača da mu kažem da policija nije komitet SNSD i odakle ti pravo da hapsiš mladića u Laktašima jer je branio izbornu volju građana. Neka se ne igra Lukač, čiji su policajci po naređenju opstruisali i ovaj skup. Ujutro ću otići kod njega, a onda idem u Specijalno tužilaštvo“, istakao je.

Nikada nije bila bolja energija, vi ste svi Obilići, poručio je okupljenom skupu.

MUP RS: Na protestima oko 2.000 ljudi, preduzimaju se sve potrebne mere

Policijska uprava Banjaluka preduzima sve potrebne mere i radnje koje se odnose na održavanje večerašnjeg javnog okupljanja u Banjaluci, gde se u parku Mladen Stojanović okupilo oko 2.000 učesnika, saopšteno je iz MUP-a RS.

„S tim u vezi, policijski službenici su u popodnevnim časovima, u skladu sa zakonom propisanim ovlašćenjima, vršili kontrolu organizovanog prevoza putnika i odbacujemo zlonamerne komentare pojednih medija da se radi o ‘maltretiranju’. Ovom prilikom pozivamo medije na objektivno informisanje javnosti, kao i autore tekstova da poštuje osnovne principe novinarstva, a to je tačnost i istinitost, kao i proverenost informacija“, saopštili su iz MUP-a povodom protesta opozicije u RS.

1 COMMENT

Ostavite komentar