Drugi humanitarni konvoj ušao u pojas Gaze

Obavezno pročitajte

AMAN – Drugi konvoj od 14 kamiona sa humanitarnom pomoći ušao je večeras u pojas Gaze iz Egipta preko graničnog prelaza Rafa, rekla je za Rojters direktorka komunikacija Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Žilijet Tuma, koja se nalazi u Amanu.

Nešto ranije, očevici su rekli da je došlo do eksplozije i da su se čule sirene sa ambulantnih vozila na prelazu Rafa, dok je izraelski tenk greškom pogodio egipatsku poziciju u blizini granice sa Gazom i tada je nekoliko egipatskih graničara zadobilo lakše povrede.

- Advertisement -

Očevidac i medicinski izvor rekao je da je sedam osoba ranjeno i odvedeno u bolnicu.

Izraelske odbrambene snage (IDF) izrazile su žaljenje zbog incidenta koji se istražuje, javlja Tanjug.

U današnjem konvoju, bilo je oko 19 kamiona koji su nosili medicinsku opremu i hranu, rekli su bezbednosni i humanitarni izvori, navodi Rojters.

Prvi konvoj od 20 kamiona ušao je u pojas Gaze u subotu ujutro preko prelaza Rafa, koji je bio zatvoren nakon što je u bombardovanju Gaze pogođen put i infrastruktura.

Raspodela humanitarne pomoći pristigle u subotu u Gazu počela je danas, ali humanitarni radnici i dalje upozoravaju na humanitarnu katastrofu jer su ponestale zalihe hrane, vode i goriva.

Izrael je uveo totalnu blokadu Pojasa i pokrenuo vazdušne napade na Gazu kao odgovor na Hamasov napad na jug Izraela 7. oktobra.

Prelaz Rafa, glavni ulaz i izlaz iz Gaze koji ne vodi ka Izraelu, dospeo je u fokus humanitarnih organizacija u vreme dok se uslovi u Gazi pogoršavaju.

Zvaničnici UN su rekli da će najmanje 100 kamiona dnevno biti potrebno da se pošalje u Gazu kako bi se pokrile hitne potrebe tamošnjeg stanovništva.

Pre početka sukoba, nekoliko stotina kamiona dnevno je dolazilo u enklavu, rekao je u subotu za Rojters šef UN za humanitarnu pomoć Martin Grifits.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Još malo nade za taoce: Izrael i Hamas pristali da produže primirje za još jedan dan

Izrael i Hamas pristali su da produže privremeno primirje za još jedan dan nekoliko minuta pre isteka, saopštio je...

Još priča na sličnu temu