DRAGANA TRIFKOVIĆ: Vučić preko Brisela i dogovora sa Kurtijem vodi Srbiju u potpuni slom

Obavezno pročitajte

Za IA REX

Zapadne sile na čelu sa SAD nameravaju da u kratkom roku stave tečaku na kosovsko pitanje i time konačno realizuju projekat takozvane kosovske nezavisnosti. Francusko-nemački plan koji se Srbiji nudi, nije ništa drugo nego stilizovani Išingerov plan o kosovskoj nezavisnosti po modelu dve Nemačke, koji podrazumeva zaključivanje sporazuma između Beograda i Prištine, bez uzajamnog međunarodnog priznanja. Ovaj plan je 2007. godine ponuđen Srbiji, u okviru pregovora koji su se vodili pod okriljem „kontakt-grupe“ EU, SAD i Rusije / Volfgang Išinger, Frenk Vizner i Aleksandar Bocan Harčenko, i koji je tadašnje rukovodstvo Srbije, na čelu sa Vojislavom Koštunicom, odbilo kao neprihvatljivo jer podrazumeva priznanje kosovske nezavisnosti.

- Advertisement -

I sam Išinger je potvrdio da se Francusko-nemački plan ne razlikuje od onog koji je Srbiji nuđen 2007. godine. SAD preko Brisela već godinama pokušavaju da zaobiđu međunarodno pravo i važeću Rezoluciju 1244 i dovedu do kraja sopstveni projekat kosovske nezavisnosti. Mnogo toga je već realizovano na terenu, jer je Srbija vodila ubrzanu defanzivnu politiku nakon potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine i praktično protivustavno predala sve nadležnosti države Srbije na teritoriji južne srpske pokrajine, kosovskim separatistima.

Zajednica srpskih opština koja se Srbima nudi kao utešna „nagrada“ zapravo predstavlja poslednji korak u raskidanju svih veza između kosovskih Srba i njihove matične države Srbije. Ova „zajednica“ prema sporazumu treba da bude forimirana u skladu sa zakonima tzv. nezavisnog Kosova i ne bi imala veće nadležnosti od nevladine organizacije koja bi delovala u okviru pravnog sistema nezavisnog Kosova. S tim u vezi, potpisivanjem Francusko-nemačkog plana, Srbija bi se dobrovoljno odrekla više od 15% svoje teritorije, poništavajući time sopstvenu državotvornost i kršeći najviše pravne akte države Srbije, što bi bio istorijski presedan.

Iako rukovodstvo Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem pokušava da predstavi kako ima podršku javnosti oko Francusko-nemačkog plana, takve insinuacije su zapravo deo sveobuhvatne akcije zapadnih sila koje se služe manipulacijama. Pre svega, srpska javnost nema nikakav uvid u to o čemu Vučić već godinama pregovara sa Prištinom u Briselu, jer zvanične srpske institucije nisu usvojile pregovaračku platformu o Kosovu. To znači da predsednik Srbije vanistitucionalno i mimo sopstvenih predsedničkih ovlašćenja (Srbija nema predsednički sistem) vodi tajne pregovore sa kosovskim separatistima na platformi EU.

Preko 85% građana Srbije je protiv predaje Kosova i Metohije, pa se iz tog razloga koriste nejasne formulacije kako bi izgledalo da Francusko-nemački plan nije priznanje Kosova kao nezavisne države od strane Srbije, a on to nesumnjivo jeste. Nedavno naručeno istraživanje agencije Faktor plus, koja je bliska režimu vladajuće Srpske napredne stranke, govori o tome da vlast priprema javnost za prihvatanje Francusko-nemačkog plana. Veoma je upitna verodostojnost predstavljenih podataka u ovom istraživanju, gde se navodi da građani Srbije nisu zainteresovani za temu Kosova, kao i da većina građana smatra da će u budućnost biti ponuđen lošiji plan od ovog koji je sada na stolu. Zapravo većina građana Srbije je svesna toga da je potrebno sačekati da se odnos snaga u svetu promeni i da se ne sme dozvoliti rešavanje ovog pitanja bez učešća Rusije. Mnogo toga zavisi od ishoda rata u Ukrajini. Svaka druga namera koja vodi ka ubrzanom rešavanju kosovskog pitanja, na štetu srpskih državnih i nacionalnih intresa, ide u korist potpunog oslobađanja Zapada od krivice za nasilno odvajanje srpske teritorije i kršenje međunarodnog prava. Kosovsko pitanje je od ključne važnosti za budućnost Srbije, a pokušaj legitimizacije agresije i separatizma, uveo bi Srbiju, a i čitav Balkan u veoma neizvesnu i opasnu situaciju.

  1. mart 2023.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Akademik Nebojša Lalić na prodaju

Akademik Nebojša Lalić, koji se na predstojećim izborima za novo rukovodstvo SANU, kandidovao za novog generalnog sekretara Akademije, ponudio...

Još priča na sličnu temu