DRAGAN ĐILAS, AMERIČKI POTRČKO: Čuli smo da je za SAD neobjašnjivo da u UN Srbija potpisuje bilo šta sa Rusijom

Obavezno pročitajte

Nakon razgovora delegacije Stranke slobode i pravde sa predstavnicima Kongresa, Senata, Stejt departmenta i Saveta za nacionalnu bezbednost, koji određuju politike SAD prema Evropi i Zapadnom Balkanu, Dragan Đilas je gostujući u Dnevniku TV Nova S, rekao da su „Marinika Tepić, Borko Stefanović i on imali priliku da američkim sagovornicima predstave stavove koji se, osim potrebe usklađivanja spoljne politike sa politikom EU, tiču i neophodnosti promena u sferi vladavine prava i slobode medija, kako bi Srbija krenula demokratskim i evropskim putem“.

Dragan Đilas je govorio u Dnevniku na televiziji Nova S FOTO: PrintscreenDragan Đilas je govorio u Dnevniku na televiziji Nova S FOTO: Printscreen

- Advertisement -

– Tokom posete smo čuli da je za SAD neobjašnjivo da u UN, de facto na teritoriji Amerike, Srbija potpisuje bilo kakav sporazum o saradnji sa Rusijom, koliko god da je on tehnički, ali smo i pored toga, dobili uveravanja da SAD žele najbolje moguće odnose sa Srbijom i da žele da se poveća nivo investicija. U tom kontekstu smo razgovarali sa ljudima iz biznis zajednice koji zbog rasta troškova napuštaju Kinu i pozvali ih da ulažu u Srbiju, bez obzira ko je na vlasti. Na žalost, bojim se da je to u uslovima kada smo samo jedna od četiri zemlje koja nije uvela sankcije Rusiji, nerealno da očekujemo – istako je Đilas i nastavio:

– Ne znam koliko dugo još ovo može da traje, ali ćemo mi iz Stranke slobode i pravde pokrenuti na Odboru za spoljne poslove Skupštine Republike Srbije temu usklađivanja spoljne politike sa EU, jer bi bilo neodgovorno da o tome ne razgovaramo i ne kažemo narodu istinu o mogućim posledicama ovakve politike.

Odgovarajući na spekulacije oko eventualnog formiranje Saveza za pristojnu Srbiju, Đilas je rekao da bi voleo da cela Srbija bude pristojna, pa da „ne moramo da čitamo ovo što čitamo u „Informeru“, a zbog čega žene protestuju“ i istakao da sebe i stranku čiji je predsednik „ne vidi ni u kakvom svezu sa Srpskom naprednom strankom i da se bori da se promeni ogroman broj stvari koji su posledica desetogodišnje vladavine ovog režima“.

– Veliki broj anketnih odbora koji predlažu poslanici SNS-a je već viđena praksa kojom naprednjaci pokušavaju da obesmisle dobre predloge opozicije, ovaj put Demokratske stranke – istakao je Đilas i dodao:

– Voleo bih da se predlog SNS-a o formiranju anketnog odbora o meni usvoji, pa da imam priliku da odgovorim na sva pitanja.

Dragan Đilas FOTO: PrintscreenDragan Đilas FOTO: Printscreen

Komentarišući proteste koji su pratili poslednje zasedanje Skupštine grada Beograda, Đilas je rekao da se „Stranka slobode i pravde sprema za izbore u Beogradu koji će biti na proleće“. Izrazio je žaljenje što „cela opozicija nije sledila primer opozicije u Istanbulu koja je prihvatila Erdoganovu odluku o ponavljanju izbora, odmah krenula sa kampanjom i na ponovljenim izborima ga potukla do nogu“.

Đilas je rekao da je neverovatno da su odbornici vladajuće većine odbili predlog odbornice SSP Tijane Šerbule da se u svim školama naprave rampe za invalide, kako ih njihovi drugari i roditelji ne bi morali vise da nose uz stepenice do učionica i obećao da će to biti jedna od prvih stvari koja ce biti urađena posle promene vlasti u Beogradu.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu