32.1 C
Belgrade
utorak, 27 jula, 2021

DR. PETROVIĆ: Meka moć Rusije i Srbija ili kako Rusija deluje na Balkanu (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

U svojoj sedmičnoj emisijii na Jutjub kanalu Srbin info dr Dragan Petrović, je predstavio pojmove tvrde i meke moći u međunarodnim odnosima u slučaju Rusije. Sa aspekta tvrde moći (hard power) a to je veličina i kvalitet teritorije, geografski položaj, broj i kvalitet stanovnika, prirodni resursi, ekonomska i vojna moć, Rusija je jedna od vodećih, a po nekim od ovih parametara i vodeća sila u svetu.

Sa druge strane tzv. meka moć, odnosno privlačnost jedne zemlje, njene kulture, prestiža i privlačnosti u očima ostatka sveta, gde je veoma važna medijska slika svega toga i uspostavljanje saradnje kulturno-ekonomske, prosvetne sa ostalim zemljama, Rusija daleko zaostaje u odnosu na sopstvene mogućnosti i parametre tvrde moći.

Dragan Petrović

Kako Rusija deluje na Balkanu i posebno srpskim prostorima posebno je pitanje dotaknuto u ovoj emisiji. Od pravoslavne crkve, do slovenske ideje, istorijskih iskustava i saradnje, preko medijskog predstavljanja, kulturnog povezivanja do današnjih dana.

- Advertisement -

Petrović se na kraju osvrnuo i na spoljnopolitički koncept Srbije i njegovo mesto u odnosu na ukupnu politiku postojećih vlast.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti