1.1 C
Belgrade
utorak, 7 decembra, 2021

DR NESTOROVIĆ U JUTARNJEM: Nalazimo se u trećoj nedelji, a evo kada se očekuje kraj epidemije

NAJČITANIJE

- Advertisement -

U Republici Srbiji je juče u 15 sati registrovano ukupno 249 potvrđenih slučajeva covid 19. Od 27 novopotvrđenih slučajeva od poslednjeg izveštaja, njih 19 je hospitalizovano, stabilnog opšteg stanja, dok njih 8 ima lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima.

„Epidemiološka situacija u Srbiji je prilično dobra i izostalo je ono čega smo se najviše plašili – nagli skok obolelih“ kaže dr Branimir Nestorović , pulmolog i alergolog Univerzitetske dečje klinike Tiršova.

- Advertisement -

Pulmolog je podsetio da smo tek u trećoj nedelji, pa je i dalje teško tvrditi da nema opasnosti od eksponencijalnog rasta, ali je jedno sigurno, a to je da  broj obolelih u Srbiji raste, ali ne velikom brzinom.

Ističe da je u Italiji broj zaraženih neretko bio udvostručen u kratkom roku.

„Mi taj fenomen nemamo i to je fenomenalno. Beležimo svakodnevno oko 20-30 novoobolelih i to je u redu“, rekao je Nestorović za „Novo jutro“.

- Advertisement -

Kada je reč o roku od 29 dana koji su spomenuli Kinezi, Nestorović objašnjava da se on računa na sledeći način:

„Od momenta vrhunca infekcije, koji je u Kini bio 5. februara, računa se još mesec dana. Naravno, ovaj period može da se menja, a da li će se produžiti, to zavisi od nas“, napomenuo je doktor.

Nestorović je istakao i da, kada se kalkuliše u epidemiji, ne gleda se broj umrlih, već broj novozaraženih.

„Ljudi umiru i dalje iako je epidemija gotova. Dakle, broj umrlih nije pokazatelj, već broj novih slučajeva. Ovaj broj se u Italiji, recimo, smanjuje, a smanjuje se i u Iranu“, rekao je dr Nestrović.

Podseća da su kineski eksperti predložili masovno testiranje, trijažu i striktnu izolaciju. Na sve ovo je, ističe, Srbija već spremna.

- Advertisement -
SourceKurir
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti