22.6 C
Belgrade
sreda, 15 septembra, 2021

DR. ADŽIĆ: Možda ćemo morati da primimo i četvrtu dozu u februaru!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

„Možda ćemo morati da primimo i četvrtu dozu vakcine, u februaru“, kaže za Nova.rs direktorka bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević.

„Problem je u tome što je ovo novi i naučno nedovoljno istraženi virus i što će za njega, dok se ne postigne kolektivni imunitet, biti potrebno da se imunizujemo na šest meseci. Imunitet kratko traje, moramo da svi pimimo treću dozu, možda i četvrtu u februaru. Dok se situacija ne smiri, a valjda će se smiriti jednom“, kaže dr Adžić Vukičević.

Ona napominje da je svaka vakcina efikasna, ali da takva zaštita ne može biti stoprocentna.

- Advertisement -

Doktorka Adžić Vukičević je primila Sputnjik vakcinu, ruslom cepivu ostaje verna i kada je treća doza u pitanju.

„Zbog strukture vakcine koju sam dobila, moram ponovo da primim Sputnjik. Na mojoj vakcini je nosač adeno virus, ja moram da dobijem tu istu vakcinu, a kod ovih drugih cepiva može da se meša“, objašnjava doktorka Adžić Vukičević.

Ona je navela i da u ovom talasu najčešće oboljevaju i najteže kliničke slike imaju mladi muškarci između 20 i 30 godina starosti – zajedničko im je i to da nisu vakcinisani.

- Advertisement -

„Najčešće je reč o povratnicima sa letovanja ili onima koji su bili na nekim većim javnim okupljanjima. Bolesni su danima, 10 i više dana leže kod kuće, piju lekove za skidanje temperature, ne javljaju se ni u kovid ambulante ni izabranom lekaru“, tako, u izjavi za Nova.rs, direktorka bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević opisuje profil najtežih pacijenata koji leže u njenoj bolnici i bore se za dah na intenzivnim negama.

Kasno zatraže pomoć, kada njihovo stanje već postane alarmantno.

„Kada im postane nepodnošljivo loše oni frenetično trče u večernjim satima do Infektivne klinike, tada već imaju razvijenu obostranu upalu pluća. Kada padne mrak i ljude uhvati panika, u večernjim satima se dešava najviše prijema u Infektivnoj klinici. Nako toga oni najčešće dospevaju u Batajnicu. 20 posto onih koji stigne u Batajnicu su kandidati da odmah legnu u intenzivnu negu“, kaže dr Vukičević.


Naša agovornica dočekuje i bori se za život pacijenata sa izrazito niskim nivoom kiseonika i obostranom upalom pluća.

„Svi parametri koji ukazuju na zapaljenje su im povišeni, iznureni su, bledi, otežano im je disanje. To su sve uglavnom mlađi pacijenti, muškarci. Korona je postala virulentnija i prijemčivija za muškarce. Pre svih, napada one nevakcinisane“, upozorava dr Adžić.

„Virus traži put da opstane, a taj put su nevakcine osobe“, kaže dr Adžić Vukičević.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti