DOSTOJAN: Ustoličen episkop Metodije! (VIDEO)

Obavezno pročitajte

U manastiru Đurđevi stupovi u Beranama danas je ustoličen novoizabrani episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

Svetu arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja predvodio je patrijarh srpski Porfirije, koji je u Crnu Goru doputovao juče, a svečani doček mu je priređen u manastiru Ðurđevi stupovi ispred kog se okupio veliki broj vernika.

Ustoličenje se održava u porti manastira, i za tu priliku su postavljene glavna bina, bina za novinare, kao i tribina za visoke zvaničnike koje će prisustvovati tom činu.

- Advertisement -

Prostor i okolina manastira su dobro pripremljeni za prijem, a u Beranama je za sad mirna atmosfera, i očekivanja su da će ovaj događaj proteći u najboljem redu.

Svečana liturgija počela je u 9 časova. Zvona na manastiru Đurđevi stupovi najavila su dolazak patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija.

– Pre svega i iznad svega, a to obuhvata i sve pomenute obraćam se vama braćo i sestre pravoslavni hrišćani. Dobro došli u ovu svetinju nemanjićku, u ovu zemlju u kojoj su duboki koreni plemena Vasojevića, u zemlju iz čijih korena je izašlo stablo protkano nauzvišenijim duhovnim dometima, ali i narodnim, pravoslavnog naroda koji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi ali i srpskom pravoslavnom narodu. Kada kažemo „pravoslavni“ to znači da je u samoj svojoj suštini reč o hrišćanskom, o jevanđeljskom, što znači da jeste koren koji daje plodove koji su definisani i svesni samih sebe, koji poznaju ko su i šta su, koji znaju odakle su i koji im je cilj.

I baš zato što sve to znaju bivaju sposobni da mogu u istoj meri, na isti način kao što poštuju sebe i vole sebe, da na isti način vole i drugoga, u svim njegovim dimenzijama, bilo da se radi o komšijama, sugrađanima, bilo da se radi o građanima jedne države, bilo da su Bošnjaci, Crnogorci, Hrvati da li su bilo koji drugi narod, i naravno da li su Srbi. Sve to skupa, baš zbog toga što potiče iz vasojevićkog korena mogu da poznavajući sebe i svoje ne budu zatvoreni u sebe nego da budu otvoreni za drugog, čak i onda kada se na drugi način moli Bogu, jer Bog je taj koji procenjuje – rekao je patrijarh srpski Porfirije.

U manastir je stigao i premijer Zdravko Krivokapić sa svojom suprugom, a došao je i veliki broj ministara.

Inače, vladika Metodije rođen je 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, u crnogorskoj porodici od roditelja Milinka i Dragice (rođene Milićević) kao treće dete. Njegova porodica potiče iz Crne Gore, iz mesta Žabljak.Patrijarh Porfirije; FOTO: PrintscreenPatrijarh Porfirije; FOTO: Printscreen

Osmogodišnju školu i prva dva razreda gimnazije završio je u Sarajevu odakle se usled ratnih zbivanja sa porodicom preselio u Podgoricu. U Podgorici je završio preostala dva razreda gimnazije, nakon čega je 1994. godine upisao Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore, na kojem je i diplomirao 2001. godine.

Godine 2002. došao je u Cetinjski manastir u svojstvu iskušenika, gde je i zamonašen na prazničnom bdeniju 11. jula 2004. godine sa imenom Metodije (po Svetom Metodiju Slovenskom). U čin đakona rukopoložen je 2005. godine na praznik Preobraženja Gospodnjeg, a u čin prezvitera rukopoložen je na Badnji dan 2008. u Cetinjskom manastiru.

Dana 22. novembra 2009. godine odlikovan je činom protosinđela u manastiru Slanci kod Beograda od strane Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, sa čijim je blagoslovom od kraja 2007. godine bio je na poslušanju kelejnika patrijarha Pavla, i na tom poslušanju ostaje do njegovog upokojenja.

Za namesnika Cetinjskog manastira postavljen je 1. februara 2010. godine, gde je i rukoproizveden u čin arhimandrita na Petrovdan 2013. godine. Iste godine diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu „Svetog Vasilija Ostroškog“ u Foči, Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa diplomskim radom na temu „Vaspitni značaj monaštva“.

Dana 22. jula 2018. godine u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, arhimandrit Metodije je hirotonisan u čin episkopa dioklijskog, vikarnog episkopa mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Svetu liturgiju služio je patrijarh Irinej.

Za vreme verske krize u Crnoj Gori, 27. decembra 2019. godine episkop Metodije napadnut je na mostu na Đurđevića Tari. Policija je kasnije demantovala da su njeni pripadnici vladiku oborili na zemlju i tukli ga pendrecima i nogama.

U maju 2021. godine Sveti arhijerejski sabor ga je izabrao za novog episkopa budimljansko-nikšićkog.

Ostavite komentar

Najnovije objave

NAPETO NA KOSMETU: Najavljeno povlačenje specijalnih jedinica do 15h, građani se okupili i čekaju

Predstavnik Privremenog organa opštine Zvečan Dragan Nedeljković izjavio je da još nisu pušteni Srbi koji su juče privedeni u...

Još priča na sličnu temu