27.9 C
Belgrade
četvrtak, 11 avgusta, 2022

NAPREDNJAČKI BELZEBUB NIJE USPEO: Dostojan, Joanikije je postao mitropolit!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije izabran je danas na sednici Svetog arhijerejskog sabora za mitropolita crnogorsko-primorskog, saznaje Tanjug.

Joanikije je obavljao dužnost administratora Mitropolije crnogorsko-primorske od smrti mitropolita Amfiohija, 30. oktobra prošle godine.

Na sednici koja je u toku izabrane su još neke vladike.

- Advertisement -

Oko izbora mitropolita i vladika mnogo se špekulisalo proteklih dana, a nije bila isključena mogućnost da se vladiki poduži mandat administratora MCP.

Inače, redovno majsko zasedanje Sabora počelo je u ponedeljak u Hramu svetog Save na Vračaru.

Ko je Joanikije, novi mitropolit crnogorsko-primorski

- Advertisement -

Danas izabrani mitropolit crnogorsko-primorski, dosadašnji vladika eparhije budimljansko-nikšićke i administrator MCP Joanikije Mićović, rođen 20. aprila 1959. u Velimlju (Banjani).

Gimnaziju je završio u Nikšiću. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu 1990. godine i apsolvirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska 30. oktobra 1990.

Za vikarnog episkopa Budimljanskog izabrao ga je Sveti arhijerejski Sabor na redovnom zasedanju maja 1999.

Hirotonisan je na Cetinju u čin episkopa od tadašnjeg patrijarha srpskog Pavla, uz sasluženje Mitropolita Amfilohija i još 12 arhijereja, 3. juna 1999. godine, javlja Tanjug.

Sveti Arhijerejski Sabor SPC na majskom zasjedanju 2001. godine osnovao je Eparhiju budimljansko-nikšićku sa sedištem u Đurđevim Stupovima i za njenog administratora postavio je vikarnog episkopa budimljanskog Joanikija.

Godinu dana kasnije Sabor ga je izabrao za episkopa budimljansko-nikšićkog.

Sa obnovom svetinja u toj eparhiji vladika Joanikije je započeo i obnovu monaštva po opštežiteljnom ili skitskom ustavu.

Pokrenuo je Eparhijski list „Sveviđe” i izdavačku delatnost u Eparhiji.

Povodom dvadesetogodišnjice njegove arhijerejske službe (1999-2019) izašla je iz štampe njegova knjiga „Svjetlost svijetli u tami”.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti