DOSTA SU ZAGLJUPLJIVALI SRPSKI NAROD: NVO sektor u Srbiji ostaje bez sredstava jer nije ispunio očekivanja

Obavezno pročitajte

„Nasuprot očekivanjima i velikim ulaganjima, dobijen je suprotni rezultat: nikad veće protivljenje EU integracijama, a Rusija sa Putinom na čelu po idolopoklonstvu“ Nevladin sektor u Srbiji nije ispunio očekivanja donatora i mogao bi da ostane bez novca. Nezadovoljni radom i učinkom NVO u Srbiji na političkom planu, Amerika i EU nameravaju da smanje donacije, prenose mediji. Zapad bi mogao da smanji godišnje finansiranje NVO u Srbiji za više od 3 miliona evra, saznaje RT, uvidom u podatke tendera EU institucija.

Kako javlja „Blic„, s obzirom na to da nevladin sektor nije ispunio očekivanja donatora, mogao bi da ostane bez novca.

- Advertisement -

„Zapadne sile bi volele da vide manju podršku Vladimiru Putinu u javnom mnjenju Srbije i da rasprostranjena krilatica „nas i Rusa 300 miliona“ izgubi svoje sledbenike“, navodi Blic u štampanom izdanju i dodaje:

„Nasuprot očekivanjima i velikim ulaganjima, dobijen je suprotni rezultat: nikad veće protivljenje EU integracijama, a Rusija sa Putinom na čelu po idolopoklonstvu“, dodaje se u tekstu.

Za ovakve rezultate, kako je navodeno, verovatno je odgovornija politika Brisela, nego srpske NVO.

Konstantno uslovljavanje i politika štapa i šargarepe, u kojoj je štap sve veći, a šargarepa sve manja, itekako su uticali na stav građana Srbije, prenosi Nova.

Ipak, strane diplomate, sagovornici Blica, su stroge i smatraju da je etiketa neuspeha nevladinog sektora sve slabiji prozapadni duh i jačanje desničarskih snaga u Srbiji.

RT uvidom u dokumentaciju saznaje da Evropska komisija planira da izdvoji do 4,8 miliona evra za finansiranje Nacionalnog resursnog centra EU za organizacije civilnog društva u Srbiji.

Kako je navedeno, taj projekat predviđa formiranje kontrolisane mreže nevladinih organizacija i pripremu Srbije za pristupanje Evropskoj uniji.

Prema nezvaničnim procenama diplomatskih izvora „Blica“, godišnji priliv novca najaktivnijih NVO u Beograduje je najmanje oko osam miliona evra.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova: Pritvorenima u današnjem incidentu zadržavanje od 48 sati

Specijalno tužilaštvo Kosova je saopštilo da je tokom današnje akcije Policije Kosova privedeno šest lica koja su učestvovala u...

Još priča na sličnu temu