17.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

DOSTA IM JE ZAPADA: Austrijanci podnose tužbe protiv sankcija Rusiji

NAJČITANIJE

- Advertisement -

BEČ – Ekonomske sankcije EU protiv Rusije uskoro će se naći pred sudom, najavio je bečki advokat Georg Canger koji kaže da su one u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Canger zastupa više klijenata koji su podneli tužbu protiv sankcija.

Rekao je da je u pitanju oko 50 tužbi Evropskom sudu protiv sankcija.

- Advertisement -

Canger ističe da sankcije krše Opšti sporazum o trgovini uslugama. On ističe da je uvođenje ograničenja moguće samo iz razloga nacionalne bezbednosti, a sankcije nisu u suštini predviđene u međunarodnim organizacijama.

Canger zastupa stav da je nacionalna bezbednost EU nije konkretno ugrožena od Rusije, pošto Ukrajina nije članica Unije.

„Ekonomske sankcije iz političkih razloga suprotne su međunarodnom pravu”, podvukao je on. Istakao je da bez odluka Svetske trgovinske organizacije i UN ne smeju biti uvedene sankcije.

- Advertisement -

Canger smatra da je opravdano da se i na nacionalnom nivou vodi borba protiv učešća jedne države u sankcijama, a potrebno je i obavezati organe EU da obustave dalje pretnje sankcijama.

„Sankcije protiv pojedinaca i druga ograničenja protiv ruskih građana krše Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Princip vladavine prava mora važiti i prema pravnim licima”, podvukao je on, prenosi Tanjug.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti