DOSTA IM JE LUDILA: Mlekari prete protestima i gašenjem farmi

Obavezno pročitajte

Proizvođači mleka u Srbiji uputiće predloge ministarski poljoprivrede Jeleni Tanasković za pomoć države kako bi opstale farme.

– Ukoliko se predlog odbije organizovaće proteste i ubrzati gašenje farmi – rekao je član Radne grupe za pregovore sa nadležnim ministarstvom Dejan Trajković.

- Advertisement -

On je kazao da su se farmeri iz cele Srbije na sastanku u Bogatiću dogovorili da predlože Tanasković da država što pre isplati dugove po osnovu premija i subvencija i podsetio da je ona obećala da će ti dugovi biti izmireni do kraja prošle godine.


– Imamo nekoliko predloga za pomoć države kako bi opstalo govedarstvo u Srbiji, daćemo rok od desetak dana da počne realizacija, a ako Ministarstvo poljoprivrede to odbije organizovaćemo protest i ako nema i dalje rezultata početi ubrzano da gasimo farme – rekao je Trajković, koji je vlasnik farme u okolini Pančeva.

Proizvođači mleka su, kako je rekao, predložili i da premija za mleko bude povećana sa 10 dinara po litru na 20 dinara. Farmeri su, prema njegovim rečima, prošle godine za dva kvartala dobili premiju od 15 dinara po litru, ali je sada smanjena na 10 dinara. Dodao je da je predlog i da se dozvoli izvoz mleka i smanji enormni uvoz i uveze samo nedostajuća količina, a ne količine koje obaraju cenu domaćeg mleka.

On je rekao da je predloženo i da se poveća regres po grlu, sa sadašnjih 25.000 dinara za umatičena goveda i da se zadrži stari pravilnik o prijavljivanju za taj podsticaj.

Trajković je rekao da je ukinut pravilnik o načinu prijavljivanja za taj regres jer je planirano raspisivanje javnog poziva na koji bi se javljali vlasnici goveda, a da uz to treba da pripreme i dokumentaciju o posedovanju goveda. Takva procedura je, prema njegovim rečima, besmislena, iziskuje nove troškove za prikupljanje papira, iako su to podaci koji već postoje i podrazumeva da se prate javni pozivi, a ako se propuste nema ni podsticaja.

Dodao je da je na nadležnom ministarstvu predloženo i da utvrdi minimalnu cenu mleka ispod koje otkupljivači ne mogu da ga plate.

– U ovoj situaciji kada je proizvođačka cena, na primer 75 dinara, mlekara može ljudima koji nemaju mogućnosti da biraju mlekaru jer žive po selima, ponudi 40 dinara. Pri tome, cene stočne hrane koje su povećane nisu se vratile na prethodni nivo – rekao je Trajković.

Dodao je da su ovih dana mlekare počele da smanjuju cene mleka koje su podignute jesenas kada se pojavila nestašica i nakon što im je odobren uvoz, jer sada uvoze ogromne količine i obaraju cene domaćeg mleka.

– Cena stočne hrane ne pada, a otkupljivači smanjuju cene, država smanjuje subvencije i u takvoj situaciji propast ovog sektora je neizbežna – kazao je Trajković.

Vlasnici farmi svinja i goveda u Srbiji upozorili su da taj sektor poljoprivrede propada i da je potrebna hitna pomoć države, jer subvencije za prošlu godinu nisu isplaćene, a prerađivači mleka spuštaju otkupne cene i uvoze mleko. Vlasnica farme krava u okolini Kikinde Olivera Latinović rekla je da joj država za prošlu godinu duguje oko tri miliona dinara na osnovu subvencija za umatičena grla, dok je subvencija za krave koje su se prošle godine prvi put otelile, ukinuta.

– Država je najavila opet formiranje neke radne grupe za izradu strategije za povećanje stočnog fonda, ne znam šta će radna grupa kad država nije isplatila subvencije za prošlu godinu ni za 50 odsto velikih proizvođača, meni duguje tri miliona dinara, a milion ne priznaje – rekla je Latinović.

FOTO: ATA ImagesFOTO: ATA Images

Dodala je da su mlekare počele da smanjuju cenu mleka, prošlog meseca za pet dinara, a očekuje se da će to ići i dalje naniže jer se mleko uvozi i pojavio se višak na domaćem tržišu.

Mlekare su, kako je rekla, podigle cenu mleka jesenas, u trenutku kada je pretila nestašica i njoj plaćaju oko 75 dinara po litru, što je jedna od najboljih cena, zbog količine koju proizvodi i kvaliteta, a pojedini proizvođači za litar dobijaju i 40 dinara. Latinović je rekla i da je hitna mera koju bi trebalo odmah sprovesti da država isplati subvencije koje duguje za prošlu godinu, dok bi druga hitna mera za proizvođače mleka bila kontrola uvoza, pre svega kontrola kvaliteta, jer su „neke trgovinske kuće prodavale 12 litara za 1.000 dinara“.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu