21 C
Belgrade
nedelja, 25 septembra, 2022

DOŠLO JE VREME DA SE SAZNA ISTINA: Peking objavio spisak američkih zabluda

NAJČITANIJE

- Advertisement -

PEKING – Ministarstvo spoljnih poslova Kine objavilo je članak pod naslovom „Zablude u američkoj spoznaji Kine i istina”, kao odgovor na govor američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o kineskoj politici. Ministarstvo je navelo 21 zabludu u američkoj percepciji Kine, opovrgavajući ih jednu po jednu činjenicama i podacima, razotkrivajući, kako se navodi, obmanu, licemerje i štetu politike Sjedinjenih Država prema Kini, prenosi Kineska medijska grupa (CMG). U nedavnom govoru o kineskoj politici, Blinken je rekao da Kina predstavlja „najozbiljniji dugoročni izazov” međunarodnom poretku, preuveličavajući kineske pretnje, mešajući se u unutrašnje stvari Kine i blateći kinesku unutrašnju i spoljnu politiku, piše CMG.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine ocenilo je da je „međunarodni poredak zasnovan na pravilima” koji reklamiraju Sjedinjene Države zapravo replika američke politike moći, nametanje sopstvene volje i standarda drugima i zamena opšteprihvaćenih međunarodnih zakona „pravilima bandi” nekoliko zemalja, prenela je Beta.

- Advertisement -

U članku se naglašava da je koncept zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo, koji je predložila Kina, više puta upisan u važne dokumente multilateralnih mehanizama kao što su Ujedinjene nacije i Šangajska organizacija za saradnju.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je Kina postala važan stub multilateralizma, a svrha kineske prakse multilateralizma je izgradnja zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo.

Kina veruje da u svetu postoji samo jedan poredak, međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu,  postoji samo jedan skup pravila, osnovnih normi koje regulišu međunarodne odnose zasnovane na ciljevima i principima Povelje UN, istaknuto je u tekstu kineskog ministarstva.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti