20.8 C
Belgrade
petak, 20 maja, 2022

MLAĐAN ĐORĐEVIĆ: Probleme sa migrantima ne gurati pod tepih

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević sastao se u Somboru sa pripadnicima lokalnih organizacija i uglednim građanima iz tog grada. Sagovornici su upoznali Đorđevića sa stanjem u Somboru, posebno sa ekonomskim problemima, aferama lokalnih vlasti i bezbednosnom situacijom.

Somborci su naročito istakli problem migranata u tom gradu, koji predstavlja tranzitnu tačku zbog blizine mađarske i hrvatske granice.

„Mnogi migranti se kreću po gradu, van prihvatnog centra, bez ikakve kontrole. Spavaju po praznim kućama, ulaze u vikendice“, objasnio je jedan od prisutnih.

- Advertisement -

Zabrinuti Somborci su zbog toga organizovali patrole u ovom gradu i okolnim selima. Meštani Kljajićeva naročito su istakli štetu koju migranti često načine u prolazu kroz ovo selo:

„Nemamo ništa protiv migranata, razumemo donekle i njihovu muku, ali neprihvatljivo je da neko provaljuje u kuće, oštećuje imovinu, krade, a dolazilo je i do fizičkih napada. Najgore je što naša policija ne reaguje da zaštiti svoje građane, a mi ih kroz poreze i dažbine uredno plaćamo.“

Đorđević se složio da bi organi Republike Srbije morali da reaguju u slučaju kada su građani oštećeni ili uplašeni:

- Advertisement -

„Radi se o bezbednosti Srbije, njenih građana i njihove imovine, i o tome kako se naši organi odnose prema svom primarnom zadatku – da tu bezbednost očuvaju, a ne da probleme guraju pod tepih.“

On je podsetio da je pokret Oslobođenje jedan od malobrojnih političkih subjekata koji je reagovao nakon incidenta u migrantskom kampu u Bogovađi, krajem prošle godine.

„Još u decembru smo javno pozvali Ministarstvo unutrašnjih poslova da poveća prisustvo pripadnika MUP i drugih službi u onim delovima zemlje u kojima su incidenti učestali, zbog blizine prihvatnih kampova i graničnih prelaza. Ništa nije urađeno na tome, problem se ignoriše“ podvlači predsednik Oslobođenja.

Pokret Oslobođenje je tada zatražio i objavljivanje podataka o broju ulazaka i izlazaka migranata, stanju u prihvatnim kampovima i broju registrovanih incidenata, kako bi se „makar minimalno povratilo poverenje javnosti i odagnale sumnje uplašenih građana“.

Đorđević je ovog vikenda sa saradnicima obišao Sombor, Apatin i Odžake, u sklopu kampanje „Razgovori sa Srbijom“.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti