27.8 C
Belgrade
ponedeljak, 8 avgusta, 2022

ĐORĐEVIĆ PISAO AMBASADORU SAD: Nepoželjni ste za srpski narod!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević ostavio je danas kod ulaza u Ambasadu SAD u Beogradu protestno pismo ambasadoru Entoniju Godfriju u kojem ga obaveštava da je zbog svojih izjava “persona non grata” – nepoželjen za srpski narod.

Povod za pismo je nedavni intervju ambasadora u kojem kaže da „Srbija i Кosovo treba međusobno da se priznaju“.

Đorđević je rekao da mu nije bilo dopušteno da pismo preda na prijavnici Ambasade, uprkos prethodnom dogovoru.

- Advertisement -

„Mi smo se telefonski najavili, rečeno nam je da možemo da ostavimo pismo na prijavnici, ali su nam sada službenici rekli da imaju drugačije naređenje“, rekao je Đorđević novinarima.

On je ocenio da to što ambasador ne može da primi pismo, predstavlja „poraz takozvane američne demokratije“, ali je rekao da ga to ne iznenađuje jer „to što piše u pismu je istina i ne može da mu prija“.

„Ne iznenađuje me jer smo ispred Ambasade zemlje koja nas je bombardovala, i to kao nosilac zločina. Ona je sponzor takozvanog nezavisnog Кosova i iskoristila je rezoluciju Ujedinjenih nacija o dolasku misije UNMIК na Кosovo da napravili svoju bazu Bondstil i tako faktički okupira Srbiju“, rekao je Đorđević.

- Advertisement -

Uz ocenu da je svojim istupima ambasador SAD uvredio srpski narod i negirao teritorijalnu celovitost Srbije, Đorđević je naveo da je u jednom nedavnom intervju Godfri rekao da „SAD žele da vide obavezujući sporazum Sbije i Кosova zasnovan na međusobnom priznanju“, što je i citirao u pismu.

„U svakoj zemlji koja drži do sebe, takvi stavovi bi bili osnov za otkazivanje gostoprimstva stranom diplomati na osnovu Bečke konvencije. Nažalost, Srbiju trenutno vodi podanički, kukavički i izdajnički režim (predsednika) Aleksandra Vučića koji Vam to nikada neće reći javno, ali stav srpskog naroda o Vama i Vašoj politici je odavno poznat“, piše u pismu koje je Đorđević pročitao novinarima.

U pismu se kaže da „stoga, zbog Vaših kontinuiranih javnih istupa koji se nalaze u dubokoj suprostnosti sa Ustavom Republike Srbije, Rezolucijom SB UN 1244, i koja vređaju dostojanstvo Srbije i najdublja osećanja srpskog naroda kome su Кosova i Metohija u srcu, smatrajte da od danas više niste dobrodošli u našoj zemlji. Srpski narod Vam otkazuje gostoprimstvo“.

Po rečima Đorđevića, takvi stavovi zapadnih sila nisu izuzetak, već ih često iznose u prisustvu premijera, predsednika, ministra spoljnih poslova Srbije koji na to nikad ne reaguju.

„To je zato što je ovo politika i Aleksandra Vučića. On od dolaska na vlast potpisivanjem Briselskog sporazuma, a kasnije i Vašingtonskog sporazuma, kao i ‘malog Šengena’, zajedno sa američkom administacijom radi na ostvarenju takozvanog nezavisnog Кosova i Velike Albanije“, procenio je Đorđević.

Njih su upravo, rekao je Đorđević, „zapadne sile dovele na vlast da bi završili proces nezavisnog Кosova“.

On je naveo da je njegov Pokret Oslobođenje formiran sa ciljem da „smeni izdajničku vlast Vučića da bi sprečio izdaju Кosova i oslobodio državu pljačke, kriminala i korupcije“.

„Sve akcije koje smo do sad sproveli su naišle na odobravanje i podršku u narodu. Od oktobra sprovodimo akciju ‘Razgovor s narodom’ tokom koje obilazimo razne krajeve ne samo Srbije već i drugih zemalja u regionu gde žive Srbi. Svima je jasno gde vodi ova vlast i da se sprema konačni akt izdaje Кosova. Mi smo tu da to sprečimo“, najavio je Đorđević.

- Advertisement -
SourceBeta
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti