20.8 C
Belgrade
petak, 20 maja, 2022

ĐORĐEVIĆ: Da li je Tačijev dosije završio u Prištini?

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević otkrio je danas nove detalje u vezi sa aferom curenja dokumenata o zločinima OVK. Podsetimo, Đorđević je juče preneo informaciju da su dokumenti i zahtevi Međunarodnog suda za zločine OVK, koji su upućeni organima Srbije, završili u Prištini. Spekuliše se da se radi o 11 000 dokumenata.

„Nakon pokretanja ove afere, osim medijskih napada od strane SNS, dobili smo još mnoštvo informacija od časnih ljudi iz domaćih institucija i službi, koji su se javili da potvrde priču. Oni su nam ukazali na još neke od detalja u vezi sa dokumentima koji su se volšebno našli u Prištini“, kaže Đorđević.

Prema tim informacijama, ističe Đorđević, neizvesna je sudbina dosijea Hašima Tačija, bivšeg predsednika tzv. Kosova i jednog od lidera OVK:

- Advertisement -

„Pitam direktno Aleksandra Vučića, da li je tačno da je u Prištini završio kompletan Tačijev dosije na više stotina stranica, prikupljan još od ranih devedesetih?“

Tači je bezbednosno zanimljivo lice još od 1993. godine.

„On je tada postao član Dreničke grupe i učestvovao u prvim terorističkim napadima na srpske policajce i civile. Na osnovu tog dosijea je 1997. u odsustvu osuđen na deset godina zatvora, a 2003. je podignuta optužnica naših organa za genocid. Sigurno je da se u Tačijevom dosijeu nalaze dokazi koji bi doprineli da se ovaj zločinac osudi“, objašnjava lider Oslobođenja.

- Advertisement -

Đorđević ukazuje da je albanska strana uz pomoć predatih dokumenata unapred saznala sve delove optužnice protiv lidera OVK i da su na vreme mogli da uklone dokaze. Podseća da je glavni tužilac Džek Smit nedavno upozorio da na Kosovu traje organizovano zastrašivanje svedoka.

„Takođe, informacije koje smo dobili su nam ukazale i na mogućnost da su pojedini srpski funkcioneri umešani u transakcije dokumenata. Da li je istina da je umešan predsednik jednog skupštinskog odbora iz redova SNS?“, pita Đorđević

Đorđević kaže da još uvek nisu dobili odgovore na pitanja o vezi između dokumenata koji su završili u Prištini i ukidanja optužnice Milanu Radoičiću, kao i o „ulozi Tonija Blera, Vučićevog savetnika i njegove supruge Čeri Bler, čiju advokatsku kancelariju Hašim Tači angažuje za odbranu, a koja je od nedavno i konsultant srpske vlade?“

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti