0.9 C
Belgrade
петак, 3 априла, 2020

DOMINACIJA PUTINA: Ne mari, sprema projekat koji će Rusiju učiniti najvećom silom na mapi sveta

Obavezno pročitajte

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako bi...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih zemalja.

ZA NJIH NEMA POMOĆI: Milenu gazda izbacio iz stana zbog “korone” (VIDEO)

NEPOKRETNA Milena Grubanović Kovačević (66) sa svojom ćerkom Draganom (37) od juče spava pod vedrim nebom, na asfaltu u Golubinačkoj ulici u...

Dok je globalna pažnja usmerena na Kovid-19 i posledice koje će, pre svega, imati na svetsku ekonomiju, Rusija sprovodi svoj ogromni vojni balistički program koji njene snage može da učini svetskom vojnom elitom.

Konkretno, a prema izveštajima ruskih državnih novinskih agencija, upravo su u toku ispitivanja za hipersoničnu raketu „Cirkon“, dragulj ruske mornarice.

Moskva se ne može zaustaviti!
Balistička snaga nove rakete već je poslednjih dana privukla pažnju američke štampe, koja ju je definisala kao „scenario noćne more“.

Primena ovog oružja na svim ruskim površinskim flotama je hipoteza na kojoj radi ruska mornarica. Ali kakve su stvarne sposobnosti novog balističkog naoružanja koje Rusija želi da upotrebi za jačanje svoje pomorske sile – piše National Interest.
Ali dve zanimljivosti dogodile su se u poslednjih nekoliko meseci. Prvo, Rusija je u januaru 2020. izvela prvo lansiranje rakete „Cirkona“ s površinskog broda „Admiral Gorškov“, prvi od novog Projekta 22350 klase fregate, koji je ispalio projektil iz Barencvog mora na kopnenu metu u severnom Uralu. Raketa je navodno preletela više od 500 kilometara. Sledeći korak je lansiranje „Cirkona“ s nuklearnih podmornica. Ali mesec dana pre testa je direktor najveće ruske brodograditeljske kompanije rekao da će svi novi ruski ratni brodovi biti sposobni da lansiraju supersonične rakete koje lete brzinom većom od 5 Maha – piše američki časopis.
Zbog svoje veličine i načina na koji je dizajnirana, raketa „Cirkon“ je osmišljena za upotrebu s bilo kojeg ruskog vojnog broda s dometom između 500 i 1000 kilometara. Iako je isprva Moskva ispitivala njenu implementaciju samo na podmorničkoj floti, projekat koji je u toku proširio se i na površinske brodove, kako bi odbrana teritorija Rusije bila još šira i sigurnija. I ne samo to. Po svemu sudeći, sposobnosti lansiranja će se u sledećih nekoliko godina proširiti i na baze na kopnu, čime će upotreba ovog „balističkog dragulja“ postati svestrana.

Cirkon je „dete“ i prirodna zamena raketa „Granit“ i „Oniks“, aktivnih od ’80-ih godina prošlog veka, s poboljšanom ne samo efikasnošću vatre, već i u smislu pokrivenosti ruske teritorije, ali i s većim dometom od prethodnih verzija.
Zahvaljujući mogućnosti da se primeni i na postojećim razaračima, kad se završi testna faza, biće odmah spremna za raspoređivanje na liniji fronta u ruskoj mornarici.

Upotrebe i karakteristike
S krstarećom brzinom do 11 hiljada kilometara na sat, ovo naoružanje je dizajnirano da se koristi uglavnom protiv neprijateljskih protivavionskih sistema i nosača aviona.

Ako se koristi u eskadrilama sastavljenim od 6 do 8 raketa, kao što je slučaj s „Granitom“, moći će da razmenjuje podatke o cilju i preprekama s drugim raketama koje se koriste u akciji, kako bi se osigurala pokrivenost podataka i mogućnosti efikasnog sprovođenja napada.

Trenutno, iako se špekulše da su ovakva i slična balistička oružja dostupna svim međunarodnim suparnicima, rusko rešenje bi bilo najnaprednije, jer je jedanaest puta brže od američke verzije i sposobno je da pređe gotovo četiri puta veću udaljenost.

Podizanjem trenutne konkurencije u oružju između dveju svetskih sila na još viši nivo, Vladimir Putin još jednom pokazuje kako iz ove trke u naoružanju želi da izađe kao pobednik. U toj trci je u vodstvu i zato što mu u prilog ide trenutni „stand baj“ Kine, iako za Moskvu Peking ne predstavlja problem, ni obrnuto.

Sada ostaje samo da se vidi kakav će biti inženjerski odgovor Sjedinjenih Država, jer se Pentagon na neki način mora suprotstaviti onome što će u svakom smisli postati oružje Kremlja za dominaciju na svetskim morima.

- Advertisement -

još članaka

Ostavite komentar

- Advertisement -
loading...

Najnovije vesti

Tviter ugasio 8.558 SNS naloga

Društvena mreža Tviter saopštila je da su njeni timovi za proveravanje autentičnosti korisnika ugasili 8.558 naloga koji su, po njihovim rečima, bili...

EVROPSKA KOMISIJA: Hapšenje Ane Lalić je zabrinjavajuće

Povodom hapšenja novinarke Nova.rs Ane Lalić oglasila se i portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez ističući da ovaj potez zabrinjujuć.

VUČIĆ UVEO NOVE MERE: Podužen policijski čas, zabranjeno okupljanje više od dvoje ljudi!

Očekujemo u naredna 72 sata ubrzanje u smislu broja zaraženih, nažalost za očekivati je i porast broja smrtnih slučajeva, ovo nije predviđanje,...

NEPOSLUŠAN SVEŠTENIK SUSPENDOVAN: Kaljao ugled SPC, pričao o vanzemaljcima i podržavao Darvina

Srpska pravoslavna crkva, nedavno je navršila 800 godina od svoje autokefalnosti, da bi kao organizacija uspela da odoleva i opstaje kroz vekove...