PROFESOR I DOKTOR SE OGLASIO: Ne bojte se dobro biti neće!

Obavezno pročitajte

Doktor o kovid-19 pandemiji

Probleme savremenog sveta predstavljaju ratovi, siromaštvo, glad, zaraze i pošasti kao što su skakavci i virusi. Toga toliko ima da mediji ne stižu da sve isprate. Pometnju prave podaci za koje se ne zna (nije definisano) šta znače.

U Nedeljniku je 26.10.2020. objavljeno da je istaknuti epidemiolog Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba, izjavio: „Mi smo sada još uvek na broju koji je daleko ispod onog koji postoji oko nas i u Evropi jer mi spadamo u tri zemlje koje imaju najnižu stopu na 100.000 aktivnih slučajeva, a tu su još Estonija, Norveška i Turska dok su svi ostali u daleko većem riziku“Branislav Tiodorović FOTO: PrintscreenBranislav Tiodorović FOTO: Printscreen

- Advertisement -

U tom tekstu nigde ne piše šta pomenuta stopa predstavlja i kako se određuje. Niti gde su podaci o toj stopi objavljeni. U svakom slučaju, piše da se izražava u odnosu na 100.000 aktivnih slučajeva, a tu se, kada je Srbija u pitanju, javlja problem.

Podatak pod tim nazivom ne postoji u zvaničnim izveštajima Ministarstva za zdravlje (https://covid19.rs/). Doduše, pominjao se letos, ali je poslednji put naveden 15. jula (4.662). Od 16. jula navodi se broj hospitalizovanih, ali ovaj termin se ne koristi u poznatim izvorima podataka posvećenom pandemiji korone. A u vezi sa sa tom kategorijom „hospitalizovani“u Srbiji, nejasno je gde spadaju lica koji imaju „lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima“ (koja su se pominjala u martu).

Dalje, gde se svrstavaju oni koji su pozitivni, a nemaju simptome. Pominju se u Politici od 1. avgusta, u intervjuu sa drugim član kriznog štaba koji komentariše činjenicu da „mnogi ljudi koji nemaju simptome i pozitivni su na virus korona, umesto da budu u samoizolaciji, idu u prodavnicu, kafiće, na posao“. O
samoizolovanim u Srbiji evidenciju je vodio MUP, sve do 13.oktobra (tada ih je bilo 975). Potom, tabula rasa.

Nezavisno od pouzdanosti zvaničnih podataka koji se odnose na epidemiju, mnogo je zbrke u izveštajima Ministarstva za zdravlje Srbije, kao i izjavama članova Kriznog štaba. To je bilo razumljivo u početku. Radilo se o nečem novom i svi su bili zatečeni. Ali nedopustivo je da posle toliko vremena cirkus i dalje traje. Manipulacije podacima su evidentne, a posledice tragične.

Nažalost, ne postoji opšteprihvaćen standard kojim je utvrđeno koji se parametri prikazuju i kako su definisani. U izveštajima Svetske Zdravstvene Organizacije (WHO), koja prikuplja i objavljuje podatke o dnevnim priraštajima broja zaraženih i broja umrlih (kao i ukupne brojeve zaraženih i umrlih), a na osnovu njih određuju se i prikazuju sedmodnevni priraštaji zaraženih i umrlih, kao i ukupne vrednosti svedene na milion stanovnika. Ti podaci prikazuju se grupisani u šest regiona: Amerika, Jugoistočna Azija, Evropa, Istočni Mediteran, Afrika i Zapadni Pacifik (https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20201012-weekly- epi-update-9.pdf).Petar Bošnjaković FOTO: Privatna arhivaPetar Bošnjaković FOTO: Privatna arhiva

Prema portalu https://www.worldometers.info/coronavirus/ u tabeli, u kojima je 12 podataka za 217 država i teritorija, koji se mogu sortirati, po broju zaraženih Srbija je trenutno na 81. mestu, a po broju zaraženih na milion stanovnika na 89. (preskočivši Nemačku, Tursku, Grčku, Kinu, Indiju…). Po broju umrlih na milion stanovnika je na 77. mestu (iznad Austrije, Belorusije, Kine, Indije…).

Ukupan broj izlečenih predstavlja veoma važan podatak za sagledavanje stanja epidemije, ali se u Srbiji ne pominje u izveštajima od 7. juna pa do danas. Međutim, on postoji, zajedno sa podacima o ukupnom broju zaraženih i umrlih, na stranici Coronavirus Pandemic Real Time counter koja neprekidno prikazuje trenutno stanje za 220 država i teritorija (https://www.youtube.com/watch?v=NMre6IAAAiU&feature =emb_rel_err ), kao i na portalima https://www.worldometers.info/coronavirus/ i https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_by_country_and_territory (227 zemalja i teritorija).

Nažalost, za Srbiju se ovaj podatak razlikuje, zbog neobjašnjivog skoka preko noći 5. juna kada je „isceljeno“ 4.052 bolesnika. Da se to desilo registrovala je i Vikipedija, kao i da je tim povodom Crna Gora zahtevala objašnjenje. Ministar zdravlja je na to „diplomatski“ izjavio da ulaženje „u priču sa nekim ko se ne razume u materiju, ko nema testiranih, ne znam da li ima laboratoriju ili bilo šta, mislim da nema nikakvog smisla!“ Reče i ostade živ. Reagovanje na rezultate srpske strategije je poznato.

Što se tiče dnevnog priraštaja broja zaraženih, Srbija je 27. oktobra bila 45. na listi (1.053), a Crna Gora 86. (182).Dnevni priraštaj broja zaraženih u Srbiji FOTO: Privatna arhivaDnevni priraštaj broja zaraženih u Srbiji FOTO: Privatna arhiva

Član vladinog Kriznog štaba za subijanje epidemije koronavirusa, pomenut na početku, ocenio je da o uvođenju „najoštrijih“ mera treba razmišljati ukoliko broj novoinficiranih na dnevnom nivou dođe do 1.500.

Izgleda da je onaj haos u martu i aprilu bio samo „laki kondicioni trening“.

„Ne bojte se, dobro biti neće“.

Petar Bošnjaković, doktor tehničkih nauka, profesor u penziji.

Ostavite komentar

Najnovije objave

NENAD ČANAK NEZADOVOLjAN APANAŽOM KOJU JE DOBIO OD MILA ĐUKANOVIĆA

Nenad Čanak, denucirani agent RDB koji je u Miloševićevo vreme vođen kao operativna veza „Kobra“, trenutno je u izbornom...

Još priča na sličnu temu