23 C
Belgrade
subota, 19 septembra, 2020

DOKTOR AŠANIN: Kovid bolnice počinju da se gase!

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

HOLBRUK OTKRIO, SVET U ŠOKU: Milo je korisna bitanga, radio je za NATO tokom bombardovanja Srbije

Milo i prevareCrnogorski predsednik se hrabro suprotstavio Slobodanu Miloševiću i pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na...

Kovid bolnice se gase

Direktor Kliničkog centra Srbije, dr Milika Ašanin, rekao je da je situacija u bolnicama sve bolja, pa je tako prethodnih dana više otpusta nego prijema, a i manje je pacijenata kojima treba trijaža, navodi direktor KCS za Pink. Ipak, predviđene mere se moraju poštovati kako cifre ne bi prevagnule na drugu stranu.

“Broj obolelih od koronavirusa u Beogradu i Srbiji je u opadanju, a stanje u Kliničkom centru Srbije je bolje”, izjavio je za TV Pink dr Ašanin.

- Advertisement -

“U maju smo zabeležili značajan pad broja obolelih i hospitalizovanih i gotovo su sve bolnice izašle iz kovid sistema. U drugoj polovini juna počeli smo da registrujemo povećan broj obolelih, i tokom celog jula bilo je jako puno novootkrivenih slučajeva i pregleda u trijažnim centrima. U KCS imali smo u proseku između 250 i 350 pregleda u toku dana, a ako se na to dodaju i pregledi u još tri trijažna centra, bilo ih je oko 500-600 na dan. Od toga je skoro trećina zahtevala hospitalizaciju, a od toga je oko 10 odsto zahtevalo i prijem u intenzivne nege”, navodi dr Ašanin.

Dodaje da su u ovom talasu pomoć uglavnom tražili mlađi ljudi.

“Imali smo po 150-170 slučajeva koji su morali biti hospitalizovani, a s druge strane, teže kliničke slike zahtevale su veću primenu kiseonika i bolesnici su ležali po nekoliko nedelja u bolnicama. Dakle, imali smo veliki broj prijema i manji broj otpusta zbog dužeg zadržavanja u bolnicama, te smo morali da otvaramo nove kapacitete”, navodi direktor KCS.

- Advertisement -

Od pre nedelju dana brojevi su, kako kaže, znatno bolji. Daleko je manje prijema, pa je tako na Infektivnoj klinici u Beogradu u subotu registrovano 77 pregleda, u nedelju 107. U prethodnim danima je, kako dodaje, dva do tri puta manje pregleda u trijažnim ambulantama nego tokom celog jula.

“Sav broj briseva koji nam dođu, bivaju i urađeni, a rezultati stižu tokom dana”, kaže dr Ašanin.

Polako gasimo kovid bolnice

S obzirom na to da je broj otpusta veći od broja prijema pacijenta, kovid bolnice počinju da se gase, kaže dr Ašanin.

- Advertisement -

“Za potrebe prijema kovid obolelih bili smo otvorili Kliniku za dermatovenerologiju u KCS i imali su i po 70 pacijenata, a na današnji dan imaju 16 pacijenata. Računam da će u toku naredne dve nedelje i ovi pacijenti biti otpušteni, te da će se Klinika vratiti u normalno funkcionisanje”, kaže dr Ašanin. S obzirom na tok situacije, kako kaže, očekuje da se isto desi sa Klinikom za reumatologiju i Ortopediju na Banjici.

“Polako se vraćamo ka normalizaciji, ali se plašim da svaka optimistična reč može da navede ljude da se previše opuste “, kaže dr Ašanin.

Virus iznenadio i lekare

Kaže da je ponašanje koronavirusa iznenađenje i za lekare, te da niko nije mogao da pretpostavi da ćemo se sa njim boriti i u letnjim mesecima. “Ko je mogao da u martu i aprilu pretpostavi da ćemo imati veliki broj obolelih u julu ili avgustu? Očekivali smo da virus nestane”, kaže Ašanin.

SourceEspreso
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

KISIĆEVA: Vakcinisala bih se!

Kisićeva o vakcinacijiEpidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević još jednom je ponovila da ne smatra kazne nužnim kako bi...

NESTOROVIĆ: Samo majmuni se seksaju neograničeno mnogo puta! Zaljubljeni ljudi su…

Nestorović o ljubavi i seksuZaljubljeni su kao zombiji, oni samo traže osobu u koju su se zaljubili. A...

PETAR BOŽOVIĆ: Trujete našu decu, nemoj da mi bre, se*r* više!

Božović o situaciji u društvuVaši su mediji, opametite se. Nemoj da mi, bre, s...š...

(VIDEO) MILO PRETI: Idemo u šumu i oružjem branimo Crnu Goru! Rat je…rat…!

Milo udario na SrbeNema razloga da u Crnoj Gori ne dođe do promene vlasti, rekao je crnogorski predsednik...

ŠAMAR GLOBALISTIMA I EU: Zajednica SUVERENIH država!

Država na prvom mestuPoslanik nemačkog Bundestaga iz partije „Alternativa za Nemačku“ Valdemar Gerdt predložio je da se napravi...