DOK CVETA TREŠNJA: Ekonomija jedne zemlje vene!

Obavezno pročitajte

Uskoro počinje sezona cvetanja trešanja u Japanu, ili Hanami sezona. Stanovnici Japana i milioni turista sada bi trebali da uživaju u početku gledanja cvetanja cvetova trešnje. Ljudi su zamoljeni da se ne okupljaju u grupe oko stabala trešanja da bi se sprečilo širenje virusa COVID-19.

U tradiciji Japana je da odlaze porodice i prijatelji da gledaju rascvetano drveće trešanja. Ovo je veoma važno doba godine za njihovu zemlju, za kulturu i ekonomiju. Ova pandemija Corona virusa je morala da stopira sva okupljanja i sve dogadjaje u Japanu.

- Advertisement -

Procene su da je samo tokom prošle godine gotovo 8,5 miliona turista posetilo Japan u sezoni cvetanja trešnje izmedju marta i maja meseca. Samo je Japanska ekonomija od turizma u tom periodu prihodovala 6 milijardi dolara.

Trenutno se širom zemlje svi dogadjaji Hanamija otkazuju, jer vlasti pokušavaju da uspore širenje Corona virusa. Guverner Tokija Yuriko Koike pozvao je ljude da ne održavaju tradicionalne proslave. „To bi bilo kao da se bacamo Italijanima u zagrljaj“ – rekao je.

Procene stručnjaka su da će pandemija teško pogoditi turizam. Procenjuje se da će prihodi pasti više od trećine, na manje od 400 milijardi Jena.

Uprkos krizi Japanci veruju da će trešnje opet procvetati i da će im se životi vratiti u normalu.

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

GLASAČKA DIJASPORA IZ LUKSEMBURGA I HANOVERA PREVARENA

Po starom dobro oprobanom receptu računovođe DPS-a i ovog puta ostaviće glasače iz dijaspore na cedilu. Koliko DPS vodi računa...

Još priča na sličnu temu