28.1 C
Belgrade
sreda, 10 avgusta, 2022

DOGOVORILI SE: Vučić i Irinej se obratili javnosti

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa patrijarhom srpskim Irinejem o aktuelnoj situaciji izazvanoj koronavirusom, kao i o molbi Sinoda Srpske pravoslavne crkve da u nedelju na Uskrs bude ukinta mera zabrane kretanja od pet do deset sati, kako bi vernici mogli da dođu na liturgiju.

Međutim, ta molba nije uslišena, predsednik Srbije je nešto ranije danas saopštio da će zamoliti patrijarha da liturgija bude održana bez vernika, a da će zaista biti tako, postalo je jasno nakon telefonskog razgovora.

- Advertisement -

„Predsednik Vučić je istakao da razume potrebu naroda i crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika Hristovog vaskrsenja, za koju je Sveti Sinod brižno i očinski se starajući za svoje vernike zamolio državni vrh. Ipak, zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, slušajući mere i uputstva koja nalaže struka, nismo u mogućnosti da ukinemo zabranu kretanja tokom trajanja policijskog časa.

Njegova Svetost patrijarh Irinej je primetio da su nakon saopštenja Svetog Sinoda mnogi, a neki čak i zvanični predstavnici, davali neprimerene izjave stvarajući neobjektivnu medijsku sliku, koja bi mogla da šteti ugledu srpske crkve, kao i srpske države, netačno interpretirajući nameru i crkve i države.

SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade Republike Srbije, a država se starala da ne donosi naredbe, već najdobronamernije preporuke za dobrobit vernika svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Republici Srbiji.

- Advertisement -

Predsednik Vučić je izrazio uverenje da će SPC tako postupati i ubuduće, i na taj način nastaviti da učestvuje u borbi protiv ove svetske pošasti.

Predsednik je iskoristio priliku da se zahvali srpskoj crkvi na pokazanom visokom stepenu društvene odgovornosti i ukazanoj pomoći, uz uverenje da ćemo jedinstveni izaći iz ove borbe kao pobednici.

Nadajući se razumevanju SPC i verujućeg naroda predsednik Vučić je Njegovoj Svetosti i vernom narodu čestitao nastupajući praznik nad praznicima drevnim pravoslavnim pozdravom – Hristos vaskrse!“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti