DR ŽUJOVIĆ PORUČIO DODIKU: Međedu Momo, dripcu debeli i polupismeni!

0
604

Međed Momo i blues standard

Blues standard iz daleke 1959. godine. Ovoga puta u izvođenju Gary B.B. Colemana. Taj down-tempo i tamnoputi glas mi baš prijaju u ovom trenutku. Previše ljudi, previše pitanja. Sredstva moderne komunikacije me čine blago razdražljivim. Loše reagujem na notifikacije. A svakome želim da odgovorim. Ovo je teško vreme. Blues vreme. Vreme tuge. Vreme brige. Svako se brine za nekoga. Razumem, ne ljutim se, ali mi treba mali odmor. Bez TV-a, bez moba, samo zvučnik, veranda skrovišta koje sam pronašao i beskrajna, još uvek zelena polja.

Znam da ste pomislili da ću spomenuti patrijarha. Neću. Neću ni glavnu spikerku nacionalnih frekvencija. Čoveka koji izveštava o zdravstvenom stanju pacijenta hospitalizovanog u vojnoj bolnici. Našeg instagramdžiju. Nije važan. Nikada nije ni bio važan. Nekako ta energija večitog gubitnika izbija iz njega. Ono o čemu sam razmišljao je nešto drugo. Naše nebo plače zbog karaktera, ne zbog imena.


Lično, u životu ne bih spomenuo Međeda Momu. Ipak, ulogom prve pratilje nekako se nametnuo. Nema događaja koji Goca Uzelac nije profesionalno pokrila, da ta glava EI Niš crno-belog lampaša nije uveličala. A onda, shvativši da je izgubio ključne gradove na lokalnim izborima, samo što nije pretio bombardovanjem Banja Luci. Ok, stani ovde. Pretio svojim građanima? Zamisli, majke ti, uvredio se. Nekadašnji pro-zapadni favorit pokazuje pravo lice balkanskog dripca. Ne pita se gde je pogrešio, narod je pogrešio, a on će, Veliki vezir, da ga kazni zbog toga. Polupismeni, debeli trupcu, Boga da moliš da te sutra taj narod ne pita od koje si plate sagradio zamak u Beogradu. Kao što bi i ovaj ovde trebao da se pita po kom osnovu predsednik jednog entiteta susedne države glasa na našim izborima. To je vama normalno?
međed,
Dr. Žujović o Međed Momi

Nekako nismo mnogo odmakli od Mile Štule i Ženevskog jezera. Sećate se? I dalje prelako pristajemo na bahato, necivilizovano ponašanje svojih političara. Na laganje. Na otvoreno laganje. Na otimačinu. Pljačku. Na smejanje u lice. Na otvorenu saradnju korumpiranih tužioca i još gorih političara.

Jednorog? Zagorka, znamo da postojiš, videćemo te kad-tad. Ovde je potpuno normalno da Lignjoslav izađe i kaže, ja znam da nije kriv i gotova stvar. Ovde je potpuno normalno da snimak ključnih dva minuta sa jedne naplatne rampe drži čovek koji želi da poštedi stresa oštećenu porodicu. Toliko je osetljiv da se taj snimak nikada ne isporučuje nadležnom sudu. I nikome ništa.

Rođaci, ja znam da ste vi svesni koliko ste daleko otišli. I volite da mi mislimo da ste mnogo zajebani. Ali niste… Vi ste gomila tužnih likova. Loših đaka koji bi voleli da budu važni, bitni. Gladne lobanje sa margine koje misle da je ovo trenutak naplate, pa otimate šta stignete.

Genetski poltroni koji u svojim klonjama, dok se istovaruju na WC šoljama vežbaju rečenice sa neizbežno umetnutim predsednikom. Nevoljena siročad koja tako vape za ljubavlju. A nje nema. Samo kupljeni glas i goli interes. Jedini napredak koji je vaša kamarila napravila je promena stajliga nekih dama. Jasno se vidi prelazak sa samofinansiranja na budžet.

I pored svega, ostale ste i dalje polupismene bitange, ksenofobi, mizantropi, mizoginisti. I zato ovo nebo nad nama plače. Plače za ljudima koji ne mogu da se prehrane, za bolesne koji ne mogu da se leče, plače za našom decom. Gde će i kako će da žive. Da li će sutra vaša deca da navlače pamperse da bi imali za koru hleba? Da li će i ona da ćute i trpe? Tako ih učite? Pa to od nas tražite, šta bi i njima falilo? Bitange jedne.

Ako se nadate dosadašnjem modelu međusobnog nediranja nakon predaje vlasti, gadno grešite. Pokret za sve moje ljude će insistirati na Zakonu o lustraciji. Svim silama i bez ikakvog kompromisa. Na Zakonu o poreklu imovine. Niko od vas neće proći bez finansijskog skenera. Pa ni ovi drugi. Naši ili ničiji. Neće više musavci da voze kola od pola miliona evra našim ulicama. Za njih preporučujem Jugo 45, idealna maska. Pa onda u garažu i miluj svoj fetiš. Grli ga i šapući mu koliko ga voliš. Neće više generali policije da voze Bentleye. Pa šta to znači? Hirurg operiše čoveka a onda mu uzme kola i vozi ih dok se ovaj oporavlja? Da niste malo uzleteli? Od svega, oporavak institucija je najvažniji.

Da ova zemlja nikada više ne zavisi od karaktera ili imena, jer institucije sistema funkcionišu. I imaju mehanizme odbrane od Međeda ili Lignjoslava koji će se periodično pojavljivati sa željom da ih zauzdaju. Pokret za sve moje ljude priprema i jasan program reformi u zdravstvu, pravosuđu i izbornog zakona. Dosadašnja iskustva jasno pokazuju da nam je potreban totalni reset sistema i jasno ograničavanje koruptivnih mogućnosti.

Ove subote nebo je zaista plakalo nad Kraljevom. Sivo, nisko i teško. Nosim slavski kolač u crkvu. Piperi slave svetog Arhangela Mihaila. Borca protiv zla. Uvek se oslikava sa mačem, kopljem i sapetim zlom pod svojim nogama. Oduvek sam voleo što nam je to svetac zaštitnik. Borac. Ratnik. Uživam u tim ritualima dok se sveti kolač. Razmišljam o svojim precima, svojoj familiji. Nemenikućama, Rogači, Valjevu, Rajkovcu, Koraćici, Ropočevu i Vrbici, gde god su rasuti Žujovići. Srećna slava familijo! Slavili je dovijeka, u zdravlju i slozi.

The sky is crying, Can you see the tears roll down the street.
The sky is crying, Can you see the tears roll down the street.
I’ve been looking for my baby And I’ve been wondering where can she be.

Dragi prijatelji, pomozimo ljudima koji su ostali bez posla zato što su imali obraz i kičmu. Sav prikupljen novac će biti upućen ljudima koji su egzistencijalno ugroženi zbog nehumanih reakcija režima. Pokažimo solidarnost prema ljudima koji su u životu napravili samo jednu grešku – bili su časni.

Ostavite komentar