7 C
Belgrade
уторак, 31 марта, 2020

Dodik se posipa pepelom, ne idemo u NATO

Obavezno pročitajte

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako bi...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih zemalja.

ZA NJIH NEMA POMOĆI: Milenu gazda izbacio iz stana zbog “korone” (VIDEO)

NEPOKRETNA Milena Grubanović Kovačević (66) sa svojom ćerkom Draganom (37) od juče spava pod vedrim nebom, na asfaltu u Golubinačkoj ulici u...

– Član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je večeras da dokument Program reformi BiH koji je danas usvojilo Predsedništvo BiH ne preudicira članstvo BiH u NATO, niti narušava vojnu neutralnost.

Кomentarišući optužbe SDS-a i PDP-a da je reč o izdaji i da BiH ide ka NATO-u, Dodik je rekao da bi oni trebalo da krenu još od onoga što je govorio Vuk Кaradžić, koji je podučavao pismenosti, „piši kao što se govoriš, čitaj kao što je napisano“.

Dodik je naglasio da na prvoj strani dokumenta piše da ne preudicira članstvo u NATO.

„Ovo nije dokument koji preudicira članstvo u NATO, nego se čak otvoreno kaže da su to reforme koje ne preudiciraju članstvo, da je za svaku vrstu i kretanje ka članstvu potrebna nova odluka Predsedništva i Parlamentarne skupštine, te da će se odluka donositi u skladu sa stavovima svih organa vlasti. Prema tome, to je jedan novi kvalitet“, rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

On je naveo da se u ovom dokumentu nalazi nekoliko bitnih stvari, a jedna od njih koja je značajna za Republiku Srpsku predviđa da se smanji broj pripadnika Oružanih snaga u profesionalnom radu, čime bi se smanjili troškovi.

Dodik je podsetio da je ranije u BiH bošnjačka strana insistirala da se donese Akcioni plan za članstvo u NATO /MAP/ i da je to uslov za imenovanje kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara.

„Mi smo doneli dokument koji se zove reformske aktivnosti BiH i zato bi bilo dobro da oni koji to kritikuju pročitaju šta tamo piše i kako piše, a onda da govore“, poručio je Dodik.

On je istakao da je, posle dugih razgovora, pronađen neki dogovor s ciljem da se stvore uslovi da se imenuje predsedavajući Saveta ministara, što je i urađeno.

„Ja razumem ove iz SDS-a i PDP-a. Mislim da bi trebalo malo da prestanu da se ljute, vidim da su besni, razumem to zato što su oni dugo neopravdano sedili na mestu u organima vlasti BiH, a ovim se ruši njihova privilegija i pokušaji da urade mnogo štošta što nije u skladu sa stavovoima Narodne skupštine Republike Srpske“, kaže Dodik.

Dodik je naglasio da nigde nije urušen princip vojne neutralnosti koji je Republika Srpska usvojila u Narodnoj skupštii i pozvao SDS i PDP da pokažu gde piše da je to dovedeno u pitanje.

On je najavio da će o tome detaljno informisati Vladu Srpske.

Dodik je naglasio da sada ovo dovodi Republiku Srpsku u poziciju onoga što Srbija ima i da je uvek okvir Srpske bio da prati Srbiju, koja je, takođe, vojno neutralna.

„Mi ćemo pratiti sve oblike saradnje koje Srbija ima sa NATO-om. Možemo da sarađujemo i uvek smo govorili da možemo da sarađujemo ali da ne želimo da damo bilo kakav doprinos tome da se krećemo ka integraciji u NATO“, ponovio je Dodik.

Dodik rekao da je siguran da će i sam NATO najbolje protumačiti ovaj dokument te da bi možda bilo najbolje da SDS i PDP sačekaju i vide na koji će način sam NATO ocijeniti ovaj dokument.

- Advertisement -

još članaka

Ostavite komentar

- Advertisement -
loading...

Najnovije vesti

TRAGEDIJA: Preminuo nekadašnji golman Crvene zvezde

Nekadašnji golman fudbalskog kluba Crvena zvezda Miodrag Mališa Petrović preminuo je danas u 94. godini. Kako je...

VUČIĆU SE POGORŠALO ZDRAVSTVENO STANJE: Mali: „Predsednik se ne oseća dobro“

"Ovaj program trebalo je da predstavi predsednik Vučić, ali se ne oseća dobro i obratiće se javnosti u narednih 48 sati", rekao...

PAKET MERA VLADE SRBIJE: Odlučeno, svakom građaninu po 100 evra

* Država će na sebe preuzeti poreze i doprinose, a poslodavci će zaposlenima isplatiti neto zarade, malim i mikro preduzećima biće isplaćena...

SAŠA RADULOVIĆ: Histeričan čovek se iživljava nad nacijom i uništava privredu (VIDEO)

”Predsednik Republike Srbije, predsednica Vlade i predsednica Narodne skupštine su 15.marta izvršili državni udar i protivustavno preuzeli...

ISPOVEST SA SAJMA: ”Ne znam da li sam zaražen, a od zime ću dobiti upalu pluća”

Prvi pacijenti zaraženi koronavirusom primljeni su juče u improvizovanu bolnicu na Beogradskom sajmu. Dok se po medijima provlače informacije kako tamo postoji...