15 C
Belgrade
sreda, 30 septembra, 2020

Dodik se posipa pepelom, ne idemo u NATO

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

HOLBRUK OTKRIO, SVET U ŠOKU: Milo je korisna bitanga, radio je za NATO tokom bombardovanja Srbije

Milo i prevareCrnogorski predsednik se hrabro suprotstavio Slobodanu Miloševiću i pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na...

– Član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je večeras da dokument Program reformi BiH koji je danas usvojilo Predsedništvo BiH ne preudicira članstvo BiH u NATO, niti narušava vojnu neutralnost.

Кomentarišući optužbe SDS-a i PDP-a da je reč o izdaji i da BiH ide ka NATO-u, Dodik je rekao da bi oni trebalo da krenu još od onoga što je govorio Vuk Кaradžić, koji je podučavao pismenosti, „piši kao što se govoriš, čitaj kao što je napisano“.

- Advertisement -

Dodik je naglasio da na prvoj strani dokumenta piše da ne preudicira članstvo u NATO.

„Ovo nije dokument koji preudicira članstvo u NATO, nego se čak otvoreno kaže da su to reforme koje ne preudiciraju članstvo, da je za svaku vrstu i kretanje ka članstvu potrebna nova odluka Predsedništva i Parlamentarne skupštine, te da će se odluka donositi u skladu sa stavovima svih organa vlasti. Prema tome, to je jedan novi kvalitet“, rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

On je naveo da se u ovom dokumentu nalazi nekoliko bitnih stvari, a jedna od njih koja je značajna za Republiku Srpsku predviđa da se smanji broj pripadnika Oružanih snaga u profesionalnom radu, čime bi se smanjili troškovi.

- Advertisement -

Dodik je podsetio da je ranije u BiH bošnjačka strana insistirala da se donese Akcioni plan za članstvo u NATO /MAP/ i da je to uslov za imenovanje kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara.

„Mi smo doneli dokument koji se zove reformske aktivnosti BiH i zato bi bilo dobro da oni koji to kritikuju pročitaju šta tamo piše i kako piše, a onda da govore“, poručio je Dodik.

On je istakao da je, posle dugih razgovora, pronađen neki dogovor s ciljem da se stvore uslovi da se imenuje predsedavajući Saveta ministara, što je i urađeno.

„Ja razumem ove iz SDS-a i PDP-a. Mislim da bi trebalo malo da prestanu da se ljute, vidim da su besni, razumem to zato što su oni dugo neopravdano sedili na mestu u organima vlasti BiH, a ovim se ruši njihova privilegija i pokušaji da urade mnogo štošta što nije u skladu sa stavovoima Narodne skupštine Republike Srpske“, kaže Dodik.

- Advertisement -

Dodik je naglasio da nigde nije urušen princip vojne neutralnosti koji je Republika Srpska usvojila u Narodnoj skupštii i pozvao SDS i PDP da pokažu gde piše da je to dovedeno u pitanje.

On je najavio da će o tome detaljno informisati Vladu Srpske.

Dodik je naglasio da sada ovo dovodi Republiku Srpsku u poziciju onoga što Srbija ima i da je uvek okvir Srpske bio da prati Srbiju, koja je, takođe, vojno neutralna.

„Mi ćemo pratiti sve oblike saradnje koje Srbija ima sa NATO-om. Možemo da sarađujemo i uvek smo govorili da možemo da sarađujemo ali da ne želimo da damo bilo kakav doprinos tome da se krećemo ka integraciji u NATO“, ponovio je Dodik.

Dodik rekao da je siguran da će i sam NATO najbolje protumačiti ovaj dokument te da bi možda bilo najbolje da SDS i PDP sačekaju i vide na koji će način sam NATO ocijeniti ovaj dokument.

- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

AKO NEMAŠ SVOJE UKRADI TUĐE: Albanci bi da prisvoje Miloša Obilića!

Albanci bi da prisvoje Srpsko nasleđeAlbanski premijer Edi Rama predstavio je na Fejsbuku prirodne lepote Severne Makedonije ―...

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV KRIZNOG ŠTABA: DR.Kon priznao prikrivanje podataka pred izbore!

Janko Veselinović pozvao tužilaštvo da podnese krivičnu prijavu protiv članova kriznog štabaPredsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović ocenio...

(FOTO)VUČIĆ UHVAĆEN U LAŽI: Srbija prodavala oružje Azerbejdžanu i Jermeniji!

Jermenska diplomatkinja o izvezenom oružjuJermenska diplomatkinja Sosi Tatkijan izjavila je da je Srbija prodavala oružje i Bakuu i...

(VIDEO)SNIMAK SUKOBA U NAGORNO-KARABAHU: Dron razneo Jermenske vojnike!

Snimak dronskog napada objavljen od stane ministarstva odbrane AzerbejdžanaSukobi azerbejdžanskih i jermenskih vojnih snaga u regionu Nagorno-Karabah postaju sve žešći.

AMFILOHIJE: Prošlo je vreme onih koji su izdali Kosovski zavet!

MItropolit Amfilohije o preobražaju u Crnoj GoriMitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da je u Crnoj Gori došlo do...