GUBITNICI: Dodik priznao poraz u Banjaluci, Izetbegović u Sarajevu

Obavezno pročitajte

Dodik i Izetbegović poraženi

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik priznao je poraz u trci za gradonačelnika Banjaluke. Njegov kandidat Igor Radojičić nije obnovio mandat te će na njegovo mesto doći kandidat opozicije Draško Stanivuković. Predsednik SDA Bakir Izetbegović je kazao kako je ova stranka izgubila tri načelničke pozicije u gradu Sarajevo. Opozicija proglasila pobedu i u Bijeljini.

- Advertisement -

 „Nisam sretan i tužan sam što smo izgubili Banjaluku. Igor Radojičić je radio ozbiljno svoj posao. Banjaluka je demokratski birala i mi poštujemo taj izbor. Isto tako mislimo da je to ozbiljna greška grada. Građani Banjaluke su odlučili. Radojičić je jedan od najsposobnijih naših kadrova. Nije mi prijatna činjenica da smo izgubili Banjaluku na tom mestu“, kazao je Dodik.

To za nas nije mali udarac, naveo je prvi Dodik.

Zajednički kandidat opozicionih partija u Republici Srpskoj, Partije demokratskog progresa (PDP) i Srpske demokratske stranke (SDS), koji je i poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Draško Stanivuković nešto ranije je proglasio pobedu u trci za gradonačelnika Banjaluke.  Našalio se i rekao kako ovo će prvi put nakon četiri godine moći ući u Skupštinu Grada a da ga ne dočeka policija. Istakao je kako je pobeda u Banjaluci „preduslov svih promena u cijeloj RS i da će tako biti“.

Opozicija navodi da je, uprkos preletanju, pobedila u Bijeljini

Predsednik Gradskog odbora SDS Bijeljina Tomica Stojanović proglasio je večeras pobedu Ljubiše Petrovića za gradonačelnika Bijeljine.

Stojanović je rekao da su obrađena 173 biračka mesta ili 96,6 odsto i obrađeno 48.066 glasova.

„Ovo je pobeda naroda, a ne moja. Ja sam ostao uz narod, narod je moja snaga. Biću gradonačelnik svih i neću deliti narod“, kazao je Petrović.

Bijeljina ostaje SDS-ova, uprkos preletu Miće Mićića kod Milorada Dodika, jasno je nakon preliminarnih rezultata.

Petrović je 32 -ogodišnji mladi lekar, koji je u poslednji momenat kandidovan, jer je opozicija nakon izlaska Mićića dugo većala kako se organizovati za lokalne izbore.

SDA izgubila Novo Sarajevo, Centar i Ilidžu

Predsednik SDA Bakir Izetbegović je kazao kako je ova stranka izgubila tri načelničke pozicije u gradu Sarajevo. Dodao je kako je SDA dobila načelničke pozicije širom BiH.

Dodao da je SDA u Sarajevu izgubila pozicije načelnika u Novom Sarajevu, Centru i na Ilidži.

“Imali smo od devet sarajevskih opština, osam. Osam od devet je teško zadržati jer su se svi ujedinili protiv nas. Vidljiva je tendencija da su građani birali promene, ali to jesu bile i znakovite promene. Izgubili smo Novi Travnik, HDZ je osvojio poziciju. Naša kandidatkinja u Varešu gubi za šezdesetak glasova. U Travniku je pobijedio naš kandidat koji je nažalost preselio na bolji svijet i mislim da će se ti izbori ponoviti“, rekao je lider SDA.

“SDA je u Bosni i Hercegovini popravila rezultat“, naglasio je on.

U sarajevskom Novom Gradu, kandidat SDA Semir Efendić je u vodstvu. Hoće li on nakon izbora ostati u SDA?

“Da je hteo napustiti, verovatno bi to uradio ranije. Posle toga sam se video s njim u dva navrata, treba više komunicirati, to je jedan prespektivan, mlad čovek. Mislim da će SDA imati preko 30 posto u većima širom Bosne i Hercegovine“, zaključio je on.

Podsetimo, rezultati su nezvanični i nepotpuni.

Sarajevski Centar osvojio kandidat četvorke

Kandidat izborne četvorke (Naše stranka, Narod i Pravda, Socijaldemokratska partija BiH i Nezavisna bosanskohercegovačka lista) Srđan Mandić proglasio pobedu u sarajevskoj Opštini Centar.

„Moje ime je Srđan Mandić i ja sam novi načelnik opštine Centar“, rekao je on zahvalivši se i kolegama iz ostalih stranaka Četvorke.

„Od ovog momenta ja sam načelnik za sve građane i posebno za one koji nisu glasali za mene. Ja sam dete ovog grada i biću načelnik svih građanki i građana koji u ovoj opštini žive“, dodao je on uz poruku da je ovo „početak jedne nove Bosne i Hercegovine“.

Rekao je i da je kampanja bila nekorektna, ali da svima oprašta. Naša stranka održala je večeras pres-konferenciju u prostorijama stranke na kojoj su saopštili da su na danas održanim izborima ostvarili sjajne rezultate. Predsednik stranke Predrag Kojović zahvalio se volonterima i članovima stranke kao i građanima koji su „smogli hrabrosti i glasaju“.

„Ovo je bio referendum o tome u kakvoj Bosni i Hercegovini hoćemo da živimo. Ponosan sam jer su građani Sarajevo jasno i glasno rekli, želimo da živimo u BiH u kojoj se ljudi ne žele deliti po torovima“, rekao je on.

Komšić: Prošli smo onako kako smo i očekivali

Predsednik Demokratskog fronta Željko Komšić istakao je da je ta stranka na lokalnim izborima prošla onako kako je i očekivala.

„DF će imati više većnika u gradskim i opštinskim vićima i to je za nas veliki uspeh“, rekao je Komšić.

On je naveo i kako su pobedila tri načelnika koji su imali podršku Demokratskog fronta.

U 19 sati (nedelja, 15. novembar) zatvoreno je oko 5.800 biračkih mesta u Bosni i Hercegovini na kojim su građani birali lokalnu vlast Prema nepotpunim podacima odziv birača do 19 sati bio je 47 odsto. Građani su birali čelnike opština i gradova (načelnike i gradonačelnike), članove opštinskih i gradskih parlamenta, kao i članove Skupštine Brčko distrikta.

SourceN1

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

„Bezbožna vlast u Ukrajini otima velike svetinje“: Joanikije o drami u Kijevsko-pečerskoj lavri

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom i monaštvom u sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici služio je danas moleban, molitvu...

Još priča na sličnu temu