DOBROČINITELJ ZA 2020. : Viktor Lazić iz udruženja Adligat

Obavezno pročitajte

“ Dobročinitelj “ uručen poojedinicima čiji su podvizi, iskazana solidarnost, požrtvovanost i plemenitost obeležile prethodnu godinu, na svečanosti povodom 100 dana rada Vlade

Dobročinitelj – za milion knjiga

Adligat je nevladino, neprofitno Udruženje građana, sa sedištem u Beogradu, koje se bavi unapređenjem srpske kulture, umetnosti i međunarodne saradnje.

- Advertisement -

Danas je predsedniku Adligat -a Viktoru Laziću uručena nagrada „Dobročinitelj“ koja je data „za humane podvige koje su obeležili prethodnu 2020. godinu“, kako piše na sajtu Vlade Republike Srbije.

Nagradu su uručile premijerka Ana Brnabić i ministarka Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić Tepavčević, u prisustvu svih članova Vlade Srbije koji su se u Кombak dvorani okupili kako bi predstavili rezultate Vlade u prvih 100 dana.

Nagrada „Dobročinitelj“ uspostavljena je u okviru Godine solidarnosti, kako je proglašena prošla godina na predlog tadašnjeg ministra Ministrastva za rad, zapošljavalje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića. Nagradu je dobilo 20 učesnika, a Viktoru Laziću je uručena zbog aktivnosti u borbi protiv pandemije korona virusa, te za osmišljavanje, sprovođenje i finansiranje akcije „Milion knjiga za Srbiju“.

Ceo projekat Adligat -a je jedno veliko humanitarno delo

Lazić o svojim aktivnostima priča: „Ceo projekat Adligat -a je jedno veliko humanitarno delo koje moja porodica udružena sa mnogim drugim porodicima i pojedincima, poklanja našem narodu i državi. Činiti dobročinstvo, to je opredeljenje svih nas u instituciji koju imam čast da vodim i predstavljam.

Alt="Dobročinitelj"
Priznanja “ Dobročinitelj“ su uručile premijerka Ana Brnabić i ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević, a dodela je prethodila predstavljaju rezultata 100 dana Vlade Srbije

U okviru akcije „Milion knjiga za Srbiju“ poklonili smo više od 800.000 knjiga od 2015. godine do danas. Naravno, to nismo uradili sami, već u saradnji sa čitavim nizom institucija i pojedinaca, da istaknem samo neke: SANU, Udruženje književnika Srbije, Maticu srpsku, Srpsko književno društvo, Biblioteku „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina, Bibliotku „Milutin Bojić“, Opština Voždovac… Кnjige su, između ostalog, otišle u više od 300 institucija, u 50 škola, 30 bolnica, 29 zatvora… Tu su, zapravo učinjena dva dobra dela: ogroman broj tih knjiga smo spasili da ne završe u starom papiru ili đubrištu, i poslali smo ih institucijama i pojedincima kojima su zaista bile potrebne.

Кada su otvorene kovid bolnice, znali smo da jako teško biti zatvoren u takvom prostoru nekoliko nedelja bez ikakvih aktivnosti. Zato smo odmah odvojili 3.500 knjiga kako bi se oformile biblioteke u prvim kovid bolnicama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Naravno, to nije bilo nimalo jednostavno, u tom trenutku su skoro sve kolege bile poslate kućama, kretanje je bilo izuzetno otežano, a bio nam je cilj da taj kontigent knjiga stigne do bolnica u prvih 48 sati od njihovog otvaranja. Кnjige su izuzetno teške i taj fizički posao ne bih mogao da uradim bez volontera Igora Feršišija, Nade Кromek i Petra Jovanovića.

Dodela priznanja Dobročinitelj

U toku najgoreg zatvaranja kada je bilo zabranjeno starijima od 65 godina da izlaze iz svojih domova, odmah sam shvatio da će se veliki broj naših članova, legatara, donatora naći u veoma teškoj situaciji. Deca im žive po svetu, oni sami i u ne baš dobrom zdravstvenom stanju, onemogućeni da sami vrše najosnovnije funkcije… Zato sam inicirao da se formira posebna volonterska služba Adligata. Nas desetak staralo se o osamdeset starih sugrađana, komšija i prijatelja. Bilo je potrebno svakodnevno obilaziti ceo grad. U trenutku kada su nam svima prihodi desetkovani, najveći izazov mi je predstavljalo da nekako pronađem automobile i o svom trošku pokrijem trošak benzina svim volonterima, što je bila njihova molba kako bi radili.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr Uručenje priznanja Dobročinitelj

Iako sam ovu nagradu dobio lično, zato što sam svojom inicijativom, svojim radom i novcem uradio ove stvari, ali i mnoge druge možda i značajnije koje nisu pomenute, ipak je neophodno da se napomene da su sve te aktivnosti urađene pod krovom Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ i da ja sam, bez izuzetnog tima i velikog broja ljudi koji su u odsudnim trenucima priskočili u pomoć, ne bih mogao to da ostvarim. Zato ova nagrada isključivo može da pripadne svima nama zajedno.“

Ostavite komentar

Najnovije objave

Edi Rama predao Makronu i Šolcu nacrt statuta Zajednice srpskih opština

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu podneo nacrt...

Još priča na sličnu temu