VUČIĆEV LJUBAVNIK DOBIO UNAPREĐENJE, DOBRO GA JE PRANGIJAO: Marko Đurić postao ambasador u 9 zemalja!

Obavezno pročitajte

Kada je funkcioner SNS Marko Đurić izabran za ambasadora Srbije u SAD, takva odluka iznenadila je javnost, budući da nije imao diplomatskog, ali ni bogatog političkog iskustva. Međutim, danas je Đurić ne samo naš diplomatski predstavnik u Americi, već je i ambasador Srbije u još ukupno osam država.

Nekadašnji član Otpora, potom funkcioner SNS, bivši savetnik predsednika Srbije i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić “dokopao” se ambasadorske funkcije u Vašingtonu u oktobru prošle godine. Na tome međutim nije stao, jer je ukazom predsednika države Aleksandra Vučića postavljen na još devet ambasadorskih funkcija, ali sa sedištem u Vašingtonu.

Tako je Đurić u aprilu ove godine prvo imenovan za ambasadora Srbije u Antigvi i Barbudi, a potom u maju na istu funkciju u Republici Surinam, Belizeu i Komonveltu Dominici, kao i u Sent Kitsu i Nevisu. U junu mesecu on je ukazom predsednika države postavljen na ambasadorsku funkciju u Barbadosu, a zatim u Kolumbiji i u Sent Vinsentu i Grenadinima.

- Advertisement -

Đurić je i ambasador Srbije u Karipskoj zajednici, u kojoj se okupljaju pomenute uglavnom ostrvske zemlje.

Ivan Vujačić, bivši ambasador Srbije u SAD-u, kaže za Nova.rs da nije bio akreditovan u tim zemljama, kao i da se razmatralo da u to vreme bude na ambasadorskoj funkciji u Jamajci i još nekim državama, ali da se od toga odustalo.

Foto: medija centar beograd; Ivan Vujačić

“Obavezni ste da obilazite tu zemlju, na nerezidencijalnoj osnovi, makar jednom godišnje. Mislim da je to trebalo drugačije da se uradi, jer biti ambasador u Americi je veliko opterećenje, samo po sebi. Tu ste i posmatrač u organizaciji američkih država, imate veze sa Svetskom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom, da ne govorim o američkoj administranciji, Kongresu, koji su ogromni”, navodi on.

Vujačić smatra da je trebalo da na te pozicije bude imenovan neko drugi ko je na ambasadorskim funkcijama u Latinskoj Americi.

“Na primer, ambasador iz Meksika je imao Panamu, Nikaragvu, Gvatemalu… Mislim da bi bilo bolje da ambassador u Vašingtonu ne bude opterećen, zbog posla koji je ogroman”, kaže on.

Kako je portal Nova.rs pisao, Đurić od novembra prošle godine, kada je imenovan za ambasadora u SAD,  mesečno zarađuje više od 6.000 dolara. U njegovom izveštaju o imovini, objavljenom na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, se navodi da Đurić kao ambasador Srbije ima mesečnu platu od 941 dolar, a dodatnih 5.225 dolara prima kao „naknadu za uvećane troškove života i rada u diplomatskom konzularnom predstavništvu“.

SourceNova RS

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu