DMITROVIĆ UDARIO NA SIROTINJU: Najviše ljudi u Srbiji žive loše, živeli su uvek loše, nije zbog dece!

Obavezno pročitajte

Žene su doživele potpunu slobodu. Da bude akademik, najbolji matematičar, ekonomista, da se ostvari na svakom polju. Šta mi toj ženi, mi muškarci, mi društvo, država, treba da damo da bi ona donela odluku da rodi treće dete – upitao se, verovali ili ne, ministar za brigu o porodici, Ratko Dmitrović, kojem nije jasno zašto je u Srbiji nizak natalitet.FOTO: ShutterstockFOTO: Shutterstock

Nako što je Aleksandar Vučić pre pet godina rekao kako žene u Srbiji rađaju decu da bi od države uzele novac i da majke ne žele da rade, jer dobijaju socijalna davanja u visini minimalca, danas je njegov ministar otišao korak dalje i optužio žene da su u 90 odsto slučajevca krive za nizak natalitet u Srbiji.

– Ovo nije pitanje socijale, ovo je pitanje svesti – rekao je Dmitrović, dodavši da su se i žene i muškarci prepustile hedonizmu i da pre maštaju da imaju jahtu, kuću i da putuju svetom, nego da imaju decu.

- Advertisement -

Vučićev, do juče Šapićev, ministar, smatra da finansijska situacija nije prepreka da žene rađaju i da to ne utiče na depopulaciju.

– Najbrojnije porodice su u Srbiji su one koje žive jako loše. Ali ne žive loše jer imaju mnogo dece, živele su loše i pre nego što su odlučili da imaju toliko dece – izjavio je Dmitrović ne trepnuvši, naglasivši kako su žene doživele potpunu emancipaciju, te je kao primer toga, naveo da 72% srpskog pravosuđa čine žene.Dmitrović danas na TV Dmitrović danas na TV „Prva“ FOTO: Printscreen

Nije se tu zaustavio Dmitrović, rekavši da budžet ne može da izdrži finansijske stimulacije za žene, ali da će izaći sa nekim predlozima na jesen.

– Finansijski slučaj jeste važan, ali ne i presudan… Žene su te koje odlučuju – kontatovao je on.

Dalje je rekao i kako je država, navodno, nemoćna da zaštiti žene od poslodavaca koji im traže da nakon zaposlenja 10 godina ne mogu biti u „drugom stanju“.

– Nema zakona koga onaj koji to želi da ga izigra ne može da ga izigra ili opstruira… Dovoljno je da se ne pojavi na tri ročišta, i žena prolazi kroz pakao. Tu država ne može da interveniše – naveo je Dmitrović.Jeftina radna snaga u Srbiji, FOTO: JugmedijaJeftina radna snaga u Srbiji, FOTO: Jugmedija

Na kraju, postavlja se pitanje, kako je uopšte moguće da čovek koji zastupa ovakve stavove vodi resor brige o porodici. 

Da li ovakvim argumentima koji više pripadaju srednjem veku, ovaj ministar zaista misli da će podstaći žene na rađanje? Dmitrović izgleda problem vidi u ženama, a ne u državi i nakaradnom sistemu, koji na svaki način degradira ženu.

Desničarski diskurs koji vodi u repatrijarhalizaciju društva, ovde vidi ženu kao mašinu za rađanje, te ne shvatajući promene koje se dešavaju u svetu, režim misli da patriotskim porukama može navesti žene da podignu natalitet.

Nakon što su uništili sve što se moglo uništiti u Srbiji, od zdravstvene zaštite kao najosnovnije stvari, pa do obrazovanja, Vučićevi poslušnici traže krivce za svoju promašenu politiku. Upravo se u tom šovinističkom pitanju „šta mi muškarci treba da damo ženi da bi rađala“, krije sav jad i beda režima.

Zar treba nabrajati sve anomalije i patološka stanja u Srbiji u koja nas je dovela Vučićeva neoliberalna politika, te se to smatra idealnom atmosferom za rađanja? No, upravo ovo lažno naricanje za natalitet i traženje krivca u ženama, najbolje govori o „zlatnom dobu“ u koje nas režim uverava da živimo.

Treba li žene da rađaju da bi im deca radila u fabrikama Vučićevih pajtosa kao jeftina radna snaga? Treba li da rađaju da bi im deca bila socijalni slučajevi koje će opet Vučić da optuži što su socijala, koja isušuje budžet? Treba li da rađaju da bi bila topovsko meso za Vučićeva nacionalistička orgijanja? Treba li da rađaju decu koja su osuđena na besperspektivnost i beznađe, šta je njihova šansa?

Tražiti ženama da rađaju, a potom ih prepustiti sudbini i silama tržišta, što je odlika sistema iza kojeg stoji država, vrhunski su bezobrazluk i licemerje.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vulin u BIA planira da oformi jedinicu za hapšenje: Podseća na vreme Miloševića i JSO

U Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) pod rukovodstvom Aleksandra Vulina, kako nezvanično saznaje NIN, planiraju da formiraju grupu za hapšenje. Kako piše...

Još priča na sličnu temu