12.6 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

DMITRO KULEBA IMA SULUDE NAMERE: Zabrana EU viza za Ruse bila bi prikladna mera

NAJČITANIJE

- Advertisement -

KIJEV – Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozvao je danas Evropsku uniju da zabrani ulazak ruskim državljanima, opisujući takvu meru kao prikladnu, pošto, kako je naglasio, „većina Rusa podržava „genocidni agresijski rat protiv Ukrajine”.

„Vreme za polumere je isteklo. Samo čvrsta i dosledna politika može dati rezultate”, rekao je Kuleba danas Rojtersu, u danu kad šefovi diplomatija članica EU nastavljaju razgovore u Pragu.

- Advertisement -

Očekuje se da će se ministri drugog dana sastanka dogovoriti o suspendovanju sporazuma o olakšavanju viznog režima sa Moskvom, što znači da će ruski državljani duže da čekaju i više da plaćaju za vize, dok će Unija verovatno ostati podeljena oko potpune zabrane putovanja u EU, navodi Rojters.

„Zabrana viza za ruske turiste i neke druge kategorije bila bi odgovarajući odgovor na genocidni agresijski rat Rusije u srcu Evrope, koji podržava ogromna većina građana Rusije”, saopštio je Kuleba u izjavi poslatoj Rojtersu.

Takođe je predložio pokretanje posebnog programa za ruske vojnike koji odbiju da se dalje bore u Ukrajini, i njima je uputio poruku da se predaju.

- Advertisement -

„Spasite se i idite. Položite oružje, predajte se ukrajinskim snagama i dobijte priliku da počnete iz početka”, rekao je Kuleba, prenosi Tanjug.

On je naglasio da je „uveren da je ova ponuda vredna”, jer čak i da „jedan ruski vojnik položi oružje i odluči da ode, to znači spasene živote Ukrajini i približavanje miru”.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je u utorak ruske vojnike da beže, nakon što su snage Kijeva pokrenule ofanzivu da povrate južnu Ukrajinu, ali je Moskva saopštila da je odbila napad i nanela velike gubitke ukrajinskim trupama.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti