DMITRIJ PESKOV: Rusija želi da kontroliše teritoriju koja je uneta u Ustav zemlje

Obavezno pročitajte

usija želi da kontroliše sve regione koji se u Ustavu zemlje vode kao ruski, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ne. Mi samo želimo da kontrolišemo sve te teritorije koje su sada u našem Ustavu zapisane kao naše“, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje „Njujork tajmsa“ da li Rusija želi da dobije više ukrajinskih teritorija.

- Advertisement -

Govoreći o sukobu u Ukrajini, Peskov je rekao da u ovom trenutku nema osnova za zaključivanje sporazuma sa Ukrajinom o rešavanju sukoba.

„Nastavićemo sa operacijom u dogledno vreme“, istakao je portparol.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Referendumi o ulasku DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su od 23. do 27. septembra 2022. godine. Na osnovu 100 odsto obrađenog materijala u DNR je za ujedinjenje s Rusijom glasalo 99,23 odsto građana, u LNR 98,42 odsto, u Hersonskoj oblasti 87,05 odsto, a u Zaporoškoj oblasti 93,11 odsto.

Predsednik Rusije Vladimir Putin se 30. septembra obratio građanima nakon objavljivanja rezultata referenduma u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, nakon čega je sa njihovim liderima potpisao sporazume o prijemu regiona u sastav Rusije. Putin je kasnije potpisao savezne zakone kojima je ratifikovao prijem ovih regiona u sastav Ruske Federacije.

Rusija je pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara 2022. godine. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. On je napomenuo da je specijalna operacija iznuđena mera i da Rusiji „nije ostavljena nikakva šansa da postupi drugačije. Stvoreni su bezbednosni rizici tako da je bilo nemoguće reagovati drugim sredstvima“.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu