32.4 C
Belgrade
ponedeljak, 27 juna, 2022

DMITRIJ PESKOV: Rusija ne planira da zatvori prozor u Evropu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Moskva ne planira da „zatvori prozor u Evropu” koji je otvorio ruski car Petar Veliki, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Niko ne planira ništa da zatvori”, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara da li će Rusija „zatvoriti prozor u Evropu” zbog poteškoća u odnosima sa Zapadom, prenosi agencija RIA Novosti.

- Advertisement -

Takođe je poručio i da predsednik Vladimir Putin veoma ceni ulogu Petra Velikog u istoriji Rusije i čak planira da prisustvuje događajima 9. juna vezanim za 350. godišnjicu od Petrovog rođenja.

Odluka EU o prekidu uvoza ruske nafte je autodestruktivna

MOSKVA – Rusija je danas upozorila da će odluka Evropske unije o delimičnom prekidu uvoza ruske nafte verovatno dovesti do destablizacije globalnih energetskih tržišta i ocenila da je reč o „autodestruktivnom koraku”, koji bi mogao da ima povratne posledice po evropski blok.

„Odluke Evropske unije o delimičnom napuštanju ruske nafte i naftnih proizvoda, kao i zabrana osiguranja ruskih trgovačkih brodova, vrlo će verovatno izazvati dalji rast cena, destabilizovati energetska tržišta i poremetiti lance snabdevanja”, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, javlja Rojters, a prenosi Tanjug.

- Advertisement -

Zvanična Moskva tvrdi i da će ova odluka ugroziti ekonomiju EU, iako je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao da će se na ovaj način oduzeti značajna količina sredstava Rusiji i stvoriti dodatan pritisak za prestanak vojne kampanje u Ukrajini.

„Brisel i njegovi politički sponzori u Vašingtonu snose punu odgovornost za rizik pogoršanja globalne prehrambene i energetske krize, uzrokovane nelegitimnim akcijama Evropske unije”, zaključuje rusko ministarstvo.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti