17.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

DMITRIJ MEDVEDEV PORUČIO ZAPADU: Videćete kako zemlja gori

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Kremlj je objavio da su ambicije Ukrajine da uđe u NATO pretnja bezbednosti Rusije i da je stoga nužna i opravdana „specijalna vojna operacija“ u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je ideja Ukrajine da uđe u NATO „glavna pretnja Rusiji, koja naglašava važnost i hitnu potrebu da se osiguraju bezbednost i nacionalni interesi Rusije“.

- Advertisement -

Ukrajinska vlada je u utorak predstavila bezbednosne garancije koje smatra nužnima za svoju zemlju nakon što se sukob s Rusijom završi. Plan predviđa oružje i obuku koje Ukrajina traži od svojih zapadnih saveznika kako bi svoj suverenitet mogla da brani i u budućnosti.

Plan predlaže da više evropskih zemalja, uz SAD, Kanadu, Australiju i Tursku, bude garant bezbednosti Ukrajine, kao i da se nastave napori da Ukrajina uđe u NATO.

Iako je Ukrajina na početku ruske invazije u zamenu za prekid vatre nudila odustajanje od svog Ustavom propisanog cilja učlanjenja u NATO, iz Kijeva sada kažu da ih zanima isključivo punopravno članstvo, a ne slabija varijanta garancija.

Medvedev pomenuo Treći svetski rat

- Advertisement -

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji je postao jedan od najglasnijih zagovornika rata među političarima u Rusiji, rekao je da bi ukrajinski zahtevi mogli da dovedu do trećeg svetskog rata. Medvedev je na Telegramu naglasio da bi ulazak Ukrajine u NATO obavezao druge članice na odbranu Ukrajine.

Dodao je i da NATO, ako se nada da će tako oslabiti Rusiju, može očekivati da će videti kako „zemlja gori, a cement se topi“.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti