DMITRIJ MEDVEDEV: Perspektiva nuklearne eksplozije postoji i raste iz dana u dan

Obavezno pročitajte

Pitanje klimatskih promena nije ništa u poređenju sa perspektivom da se nađete u epicentru nuklearne eksplozije, koja danas postoji i raste iz dana u dan, izjavio je zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

U sadašnjim uslovima, kada je zadatak očuvanje čovečanstva, razgovor o zelenoj agendi izgleda podmuklo, ocenio je Medvedev.

- Advertisement -

„Zaista, mnogo toga nije u redu sa našim svetom. Neću sada da govorim o takozvanim egzistencijalnim izazovima sa kojima se čovečanstvo suočava, na primer, u oblasti ekologije, o važnosti očuvanja prirode, retkih životinja, biljaka i životne sredine. To je zaista veoma važno, ali hajde bolje da pričamo o očuvanju čovečanstva, jer na u ovom svetlu sva priča o zelenom trendu, zelenom razvoju i zelenoj ekonomiji u izvesnom smislu liči na primitivnu podmuklost“, rekao je on.

„Prestanite da kukate jer je temperatura porasla za jedan stepen u toj i toj godini ili u tom i tom periodu. Čovečanstvo to prati veoma kratko vreme. Zar vam je zaista toliko stalo do klime? Po mom mišljenju, to nije ništa u poređenju sa perspektivom da se nađete u epicentru eksplozije sa temperaturom od pet hiljada Kelvina, udarnim talasom od 350 metara u sekundi i pritiskom od tri hiljade kilograma po kvadratnom metru, sa prodornim zračenjem, tj. jonizujućim zračenjem i elektromagnetnim impulsom“, rekao je Medvedev tokom razgovora sa učesnicima maratona „Znanje“.

„Da li danas postoji takva perspektiva? Da. I ona raste svakim danom iz dobro poznatih razloga“, ocenio je Medvedev.

Svet na pragu novog svetskog rata

Savremeni svet je bolestan i verovatno je na pragu novog svetskog rata, rekao je Medvedev.

„Da li je on neizbežan? Ne, nije“, istakao je on.

Istovremeno, Medvedev je primetio da se imperije nikada ne raspadaju bez naknadnih ratova, a posle raspada SSSR-a rat je izbegavan skoro 30 godina.

„Svetski rat se može izbeći, ali neću davati prognoze, prognoze su nezahvalan zadatak“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, svet je naelektrisan do apsolutnog stepena i ne zna se šta će biti poslednja kap, ali treba raditi na tome da ne dođe do pravog svetskog rata.

„Ozbiljno govoreći, mi, naravno, nismo želeli takav razvoj događaja… ali svet je zaista naelektrisan do apsolutnog stepena“, ocenio je Medvedev.

„Ne mogu da kažem šta će biti poslednja kap i okidač, ali u nekom trenutku to može da se desi“, rekao je on, dodajući da sada svi moraju da rade da se ne realizuje verovatnoća „pravog svetskog rata“.

Zapad nespreman za ravnopravno partnerstvo

Prema njegovim rečima, Zapad se pokazao kao nepravedan prema Rusiji i nije spreman za ravnopravno partnerstvo.

„Takozvani zapadni svet se pokazao nepravednim prema našoj zemlji na mnogo načina i nije spreman na ravnopravno partnerstvo. Više puta smo tražili od naših bivših partnera, koje sada često nazivamo i neprijateljima, da čuju našu zabrinutost u oblasti bezbednosti koje su nastale nakon smrti Sovjetskog Saveza“, objasnio je Medvedev.

Medvedev je primetio da Zapad nije čuo Rusiju, oni su se „samo rugali u izvesnom smislu svih ovih godina, iscrpljivali nas, pokušavali da nas oslabe, okruživali nas novim vojnim bazama istog onog vojnog bloka koji je bio u neprijateljstvu sa našom bivšom zemljom decenijama“, zaključio je Medvedev.

Kako je naveo, na Rusiju sankcije baš i ne deluju i nisu imale fatalan efekat niti će ga imati, a nova ograničenja imaju samo jedan cilj – da pokažu lojalnost Sjedinjenim Američkim Državama.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić otkrio o čemu je razgovarao sa Zelenskim

Imao sam kratak i korektan razgovor sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, jer zašto da ne pružim ruku čoveku koji...

Još priča na sličnu temu