ĐUKANOVIĆ UDARIO NA SPC: Pobedićemo na izborima Crkvu, završićemo i taj posao

Obavezno pročitajte

Đukanović ubeđen u pobedu

Završićemo i taj posao tako kako smo naumili, pobedićemo na ovim izborima, nastavićemo da Crnu Goru vodimo putem daljeg evropskog razvoja, implementiraćemo Zakon o slobodi veroispovesti, rekao je Milo Đukanović.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović prilikom današnje posete Pljevljima, gostovao je na TV Pljevlja.

- Advertisement -

„Ne razumem one koji su se opredelili da crkvi odenu političko ruho i da je uvedu u političku trku. Poštovalac sam onog iskustva koje imamo sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom i logično je da ću prema ulozi crkve u našem društvu uvek imati potreban senzibilitet i potrebno poštovanje“, kazao je on.

On je istakao kako su naučili da se tokom dosadašnjeg političkog iskustva nose sa svim političkim preprekama koje se nadano ili nenadano nađu na putu ostvarivanja evropske budućnosti.

„Sada se našla i crkva i na nama je zadatak da pobedimo, nama suprotstavljenu političku ponudu pa makar u svom sastavu imale crkvu. Dakle završićemo i taj posao tako kako smo naumili, pobedićemo na ovim izborima, nastavićemo da Crnu Goru vodimo putem daljeg evropskog razvoja, implementiraćemo Zakon o slobodi veroispovesti“, poručio je Đukanović.

On će, kako je kazao, garantovati svakoj verskoj zajednici potpuno ravnopravan status u crnogorskom društvu.

„Imaće priliku naravno svaka od njih da se registruje, ona koja to želi moći će da egzistira i kao neregistrovana jer to predviđa zakon sa značajno manje prava u odnosu na one koje su registrovani ali to je već stvar njihovog izbora. Bili registrovani ili ne, moraće da budu odgovoran subjekt crnogorskog društva”, naglasio je Đukanović.

„Što pre to shvate, to bolje po njih“, dodao je on.

Đukanović je kazao da ukoliko to ne budu neki od njih shvatali i ako budu nastavili da prkose državi ili da rade na štetu države, da će se to uvek, „naravno završiti na štetu onog ko se opredeljuje da šteti državi u kojoj živi i u kojoj želi da razvija svoju delatnost”.

Komentarišući Zakon o slobodi veroispovesti, kazao je da je zakon trebao Crnoj Gori, taj Zakon koji Crna Gora treba da donese nakon pola veka trajanja prethodnog Zakona.

Alt="Milo Đukanović"

„Prethodnog Zakona koji je donesen u doba komunističkog razvoja Crne Gore, gde je bilo potpuno jasno kakav je bio tada odnos prema crkvi. Dakle, ukoliko Crna Gora želi da bude deo pravnog sistema Evrope i ukoliko želi da obezbeđuje prava svojim građanima u skladu sa standardima Evrope“, kazao je on.

Zakon je, kako je rekao, tretirao pitanje verskih sloboda i pitanje pravnog položaja verskih zajednica.

„Po mom uverenju i danas sa svim mojim iskustvom kroz koji smo prošli u Crnoj Gori, taj zakon treba, dobro je da je donesen i dobro je da će biti implementiran u narednom periodu. Od strane crkvenih velikodostojnika u Crnoj Gori ste mogli čuti više puta kritiku na moj račun, kako eto nijesam vernik, pa će biti valjda da sam zbog toga nešto hendikepiran”, rekao je Đukanović.

On je dodao da je neko ko je jako veliki poštovalac istorije Crne Gore uključujući i onaj deo istorije koji pravoslavna crkva ima u Crnoj Gori, prenosi „In4os“.

„Dakle, poštovalac sam pravoslavne crkve koja je jako doprinosila uspesima Crne Gore u nekom prethodnom periodu. Poštovalac sam onog iskustva koje imamo sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom”, zaključio je Đukanović.

SourceSputnik

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vulin u BIA planira da oformi jedinicu za hapšenje: Podseća na vreme Miloševića i JSO

U Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) pod rukovodstvom Aleksandra Vulina, kako nezvanično saznaje NIN, planiraju da formiraju grupu za hapšenje. Kako piše...

Još priča na sličnu temu