25 C
Belgrade
петак, 5 јуна, 2020

ĐUKANOVIĆ: Stvorićemo crkvu nacionalnih Crnogoraca, preuzećemo imovinu SPC

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

ZA NJIH NEMA POMOĆI: Milenu gazda izbacio iz stana zbog “korone” (VIDEO)

NEPOKRETNA Milena Grubanović Kovačević (66) sa svojom ćerkom Draganom (37) od juče spava pod vedrim nebom, na asfaltu u Golubinačkoj ulici u...
- Advertisement -
loading...

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da bi Srpska pravoslavna crkva (SPC) da upravlja Crnom Gorom i da određuje njen pravac i karakter.

Da li je Crna Gora u stanju da uspostavi vladavinu prava koja nije samo imperativ evropske integracije, nego, prevashodno normalnog i civilizovanog života u našoj državi?

- Advertisement -

Ili postoje subjekti društva koji imaju ekskluzivna prava, kao što je slučaj sa SPC, koja bi da upravlja Crnom Gorom, da joj određuje karakter i budući razvoj?”, rekao je Đukanović na konferenciji za novinare, prenosi RTCG.

On je kazao da će sve što je oteto od Crne Gore biti opet u vlasništvu države, koliko god se neko tome protivio.

Đukanović je komentarišući posledice usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, poručio da je suštinska dilema oko tog akta – da li Crna Gora treba da unapređuje vladavinu prava.

- Advertisement -

“Da li Crna Gora treba da novim zakonima usaglasi propise sa EU standardima, zameni zakone stare skoro pola veka, ja mislim da je odgovor – Da”, kazao je predsednik na Cetinju.

“Da li Crna Gora treba da odustane od takve svoje potrebe, kad god se deo društva pobuni odgov je – Ne”, kazao je Đukanović i dodao da zakon treba Crnoj Gori i da je zbog toga donešen.

Zakon je, kaže predsednik, otvorio mnoga pitanja, neka su se pokazala na površini to je pitanje imovine, gde se država suočila sa otporom SPC.

“Sve što je neko na zakonit način stekao u Crnoj Gori srećno mu služilo. Sve ono što je oteto od Crne Gore biće opet države Crne Gore, koliko god se neko tome protivio”, poručio je Đukanović. Kroz raspravu oko zakona, kako dodaje, pokazale su i namjere SPC.

“Rasprava oko ovog Zakona je otvoreno ukazala na očiglednu ambiciju da se preko određenih struk koje predstavljaju instrument velikodržavnog nacionalizma preuzme kontrola nad strateš putem razvoja, odnosno da se preuzme sudbina Crne Gore u svoje ruke, a siguran sam da onda sudbina ne bi bila dobra i da bi to vodilo kraju Crne Gore i prinošenju Crne Gore na žrtvenik velikoj Srbije”, poručio je Đukanović.

Odgovor države je jasan.

“Moja poruka je jasna ne nudite nam te okrvavljene formule za budućnost Crne Gore i Balkana nećemo ih nikada prihvatiti”, zaključio je Đukanović.

Da li je Crnoj Gori mesto u Evropi, time i u zapadnoj hemisferi, ili na suprotnoj strani? Iz toga, logično, i da li Crna Gora treba da postoji, budući da je već napravila toliko „pogrešnih“ izbora u ovih 14 godina, ili neko drugi treba da donosi odluke u njeno ime?, upitao je Đukanović.

I ne manje važno, kakao je dodao, treba li Crna Gora da ostane nepokolebljiva u odbrani tekovina antifašizma, ili će prihvatiti samozvane mesije koji nam se preporučuju da mire žive i mrtve? Da, ako dobro čitam, mire fašiste i antifašiste.


„Moj odgovor je kristalno jasan. Crna Gora nije nepromišljeno izabrala. Naš izbor je nezavisnost i suverenost. Naš izbor je multietničnost. Naš izbor je evropski sistem vrednosti. Naš izbor je NATO kao garancija stabilnosti. Naš izbor je zaštita i afirmacija ljudskih prava i sloboda, uključujući i slobodu veroispovesti.

Pri čemu svaka verska zajednica može biti samo ravnopravna sa drugima i samo deo društva, a ne pandan državi. I naš izbor je zauvek šta god videli u našem okruženju – antifašizam kao neprolazna vertikala hiljadugodišnjeg crnogorskog trajanja”, rekao je Đukanović.

On je rekao i da je Crnoj Gori mesto u Evropskoj uniji i da se oko toga ne premišlja.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

  1. Ovo je finalna oratorska akrobacija europskog kriminalca, kojemu osim nacističke, sirove sile nije više ništa preostalo. Tko više vjeruje tom južnojadranskom džeparošu.
    Crna Gora juri u povijesnu i sudbonosnu grobnicu balkanskog armagedona.
    Ničeg tu nema osim pohlepe, pohlepe, pohlepe i glupe gomile…

Ostavite komentar

- Advertisement -

Najnovije vesti

SINIŠA MALI U TRCI ZA PREMIJERA SRBIJE? „Nije samo kampanja“

Ministar finansija Siniša Mali odbacio je danas navode da je u trci za budućeg premijera Srbije. Mali je, upitan da li...

Jurić u podne saopštava ime političara!?

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić danas će dati iskaz u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu povodom svojih saznanja u vezi sa političarem pedofilom.

INTERNET RAT BUKTI: Tviter Trampa proglasio rasistom!

Tviter u kampanji protiv Trampa Kada se u pretragu na društvenoj mreži Tviter ukuca pojam rasista na engleskom...

UZBUNA I NOVO ŽARIŠTE: Čak 28 zaraženih u staračkom domu u Petrovaradinu

Muke: U privatnom domu „Mas grin haus“ u Petrovaradinu inficirano 22 korisnika i šest zaposlenih, a sve otkriveno kad je R. S....

NE MOGU DISATI: Komemoracija Džordž Flojdu

Džordž Flojdova smrt pokrenula lavinu protesta Poznate ličnosti, aktivisti za građanska prava, političari i članovi porodice Džordža Flojda...
- Advertisement -