ĐUKANOVIĆ: Nije trenutak za posetu Srbiji, idem u Prištinu

Obavezno pročitajte

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je da se u ovom trenutku ne može govoriti o njegovoj eventualnoj poseti Srbiji, ali je potvrdio da će u narednim mesecima posetiti tzv. Kosovo.

Đukanović je u intervjuu za prištinsku KTV rekao da će njegova poseta tzv. Kosovu biti, kako je naveo, doprinos „međudržavnom razumevanju i jačanju tradicije dobrih crnogorsko-albanskih odnosa”.

O eventualnoj poseti Srbiji, Đukanović kaže da se o tome u ovom trenutku ne može govoriti, zbog, kako kaže, narušenih političkih odnosa dve zemlje.

„Jasan vam je uzrok narušenih političkih odnosa naše dve zemlje poslednjih godina”.

Crnogorski predsednik tvrdi da je on apsolutno spreman da razgovara sa svima, a posebno, kaže, sa susedima, zemljama regiona po, jasnim političkim principima.

Takođe, tvrdi da nije on taj koji bira svoje sagovornike.

„I, nisam od onih koji biraju sagovornike, niti sam taj koji želi ovog ili onog predsednika iz Srbije. Srbija bira svog predsednika, neka ga bira sa srećom kako građani Srbije žele”, rekao je Đukanović, preneo je Tanjug.

O dijalogu Beograda i Prištine, Đukanović kaže da je važno da, kako navodi, „obe strane pokažu odgovornost i pokušaju da razviju dijalog ka konačnom rešenju”.

Podsetio je da je Crna Gora priznala kosovsku nezavisnost jer, kako je rekao, smatra da je to jedini pravi pogled na budućnost.

„Dakle, za mene je potpuno legitiman interes Kosova da bude deo evropskih i evroatlantskih integracija. Duboko sam ubeđen da je ključni problem ovog regiona njegova nestabilnost i mnogo puta sam rekao da imamo mnogo dokaza, kako u prošlosti tako i u novijoj istoriji, koji pokazuju da nemamo dovoljno pouzdane mehanizme naše regionalne stabilnosti”, kaže Đukanović i dodaje:

„U slučaju odnosa Kosova i Srbije, veoma je važno da obe strane pokažu odgovornost prema započetom dijalogu i pokušaju da ovaj dijalog razvijaju do konačnog rešenja. Stav Crne Gore je jasan. Crna Gora je prihvatila nezavisnost Kosova jer je i tada i sada bila uverena da je to jedini pravi pogled na budućnost”.

Govoreći o najavljenoj poseti tzv. Kosovu, Đukanović je naveo da su „odnosi dve zemlje odnosi uvažavanja, međusobnog poštovanja, dobrosusedstva”.

„Gde god da smo se sreli i sastali (sa liderima Kosova) na mnogim mestima, rekao bih da je to bio izuzetno primeran odnos. Uveren sam da čhemo kao lideri obe zemlje doprineti što boljem poverenju između naših zemalja i da ćemo nastaviti ovu praksu i tradiciju”, rekao je Đukanović.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

KASNO ZORAN DRAGIŠIĆ U UKRAJINU STIŽE

Profesor Fakulteta bezbednosti i višestruko dokazani oportunista Zoran Dragišić je i u aktuelnom, za našu državu izuzetno teškom političkom...

Još priča na sličnu temu