Đorđević: Srbija slobodarska zemlja, poštuje sve građane

Obavezno pročitajte

BEOGRAD: Memorijalni koncert povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma održan je večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević poručio je tom prilikom da je Srbija slobodarska zemlja, u kojoj je svaki njen građanin poštovan i uvažen bez obzira na svoju nacionalnu ili versku pripadnost.

- Advertisement -

„U znak sećanja na 9. novembar 1938. godine, dan kada je počelo sve ono što je u istoriografiji poznato kao „konačno rešavanje jevrejskog pitanja“ u Nacističkoj Nemačkoj, a zapravo je genocid, Holokaust, plansko, sistematično i državom podstrekavano, usmeravano i sprovođeno fizičko uništenje Jevreja u Trećem rajhu, ali i u onim delovima Evrope koji su već bili, ili će se nedugo potom naći pod okupacijom nacističke Nemačke i danas, kao i svakog 9. novembra, obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma“, rekao je Đorđević.

On je istakao da Adolf Hitler i njegovi istomišljenici, u svojoj rasističkoj zaslepljenosti i mržnji nisu želeli da sagledaju, da će nanošenje zla drugim narodima, onima koje su smatrali manje vrednim, u krajnjem ishodu zapravo rezultirati nanošenjem nepopravljive štete interesima nemačke države, i učiniti da sve kasnije generacije Nemaca osećaju ogroman teret moralne odgovornosti za zlodela svojih očeva i dedova u Drugom svetskom ratu i stoga imati potrebu da javno, jasno i glasno, izraze kajanje i stid upravo pred svim tim drugim narodima koje su nacionalsocijalistička ideologija i zakonodavstvo Trećeg rajha proglasili za inferiorne narode i nižu rasu.

„Svi koji danas negiraju, umanjuju i relativizuju zločin genocida, koji nalaze nekakve racionalne i kvaziistorijske i objektivne razloge za strahote holokausta – čine isti zločin i simbolički ubijaju, još jednom, ponovo – svakog od 6 miliona nevinih – i za takve ne sme biti ni razumevanja ni opravdanja“, rekao je ministar i dodao da oni koji danas, u okruženju Republike Srbije, negiraju i umanjuju genocid počinjen nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu, čine istu stvar, i ni za njih, takođe, ne sme biti nikakvog opravdanja i razumevanja.

Ministar je rekao da za one koji uskraćuju ljudska i manjinska prava i upotrebu srpskog jezika i pisma stanovništvu na prostorima na kojima su Srbi vekovima činili većinu, one koji progone Srpsku pravoslavnu crkvu i svojataju njenu imovinu, one koji pokušavaju da prigrabe srpsku teritoriju i kulturno-versku baštinu kojoj ne pripadaju i ne žele da pripadaju, one koji skrnave srpska groblja i zastrašuju mirno civilno stanovništvo, koji spaljuju i bojkotuju srpske proizvode i sprečavaju srpske sportiste da učestvuju u regularnim takmičenjima, ne sme biti nikakvog opravdanja niti razumevanja.

„Odlučna politika i čvrsto opredeljenje predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije, nasuprot tome, predstavljaju najbolji izraz kontinuiteta sa nesumnjivim doprinosom srpskog naroda ratnim naporima antihitlerovske koalicije, koji su doveli do konačne pobede saveznika u Drugom svetskom ratu, kao i sinhronizovanosti sa antifašističkim vrednostima ugrađenim u temelje Organizacije Ujedinjenih Nacija i Evropske unije kao garantima kontinentalnog, odnosno globalnog mira uspostavljenog nakon Drugog svetskog rata“, rekao je Đorđević.

On je podvukao da je Srbija bila i ostala slobodarska zemlja, u kojoj je svaki njen građanin poštovan i uvažen kao čovek, kao ličnost, bez obzira na svoju nacionalnu ili versku pripadnost.

„Srbija je bila, jeste i biće – demokratska zemlja, posvećena miru i pravdi, kompromisu i dijalogu – naročito i stoga što je kroz svoju burnu istoriju nažalost dobro upoznala sve užase rata, u kome su Srbi bili takođe izloženi genocidu i gotovo na ivici biološkog opstanka“, naveo je ministar.

On je dodao da su Srbi stradalni narod, koji je i sam bio na udaru mračnih ideologija, narod koji je ponosan na svoj otpor i borbu protiv tih sila zla i koji se sa pijetetom seća svih žrtava, i svojih i tuđih.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, koji je ustanovljen u znak sećanja na pogrom Jevreja u Nemačkoj, 9. novembra 1938. godine.

Ovaj događaj, poznat kao „Kristalna noć“, obeležio je simbolični uvod u iskorenjivanje jevrejskog naroda, u kome su nemački nacisti pljačkali jevrejske domove, razbijali prodavnice i zanatske radnje, ostavljajući za sobom nemile scene.

Nasilje koje se dogodilo na nemačkom ulicama i trgovima označilo je početak državno-organizovanog, pravno-legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja i završen je ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece.

Zapaljeno je više od 1.000 sinagoga, razoreno na hiljade jevrejskih preduzeća, domova, bolnica, škola.

Tokom „Kristalne noći“ ubijen je 91 pripadnik jevrejskog naroda, dok je 30.000 muškaraca jevrejske nacionalnosti u Nemačkoj sprovedeno u koncentracione logore, kome se kasnije pridružio ostatak od njih šet miliona, u koje je uključen veliki broj žena i dece.

Anketa koju je EU zvanično objavila, pokazala je da više od tri četvrtine Jevreja u Evropi misli da je antisemitizam i dalje veliki izazov društva.

Večerašnji koncert vojvođanskog simfonijskog orkestra, na čelu sa dirigentom Mikicom Jevtić organizovan je uz podršku odbora Vlade Republike Srbije, namenjenog negovanju tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Uz poetsko izvođenje narodne jevrejske pesme i prikaza slika nastalih tokom Drugog svetskog rata, svi prustni su se podsetili na tragičan događaj, iz 1938. godine.

SourceTanjug

Ostavite komentar

Najnovije objave

IGRA JE GOTOVA! BORELJ I ESKOBAR DEMANTOVALI VUČIĆA: Sporazum o Kosovu je OBAVEZUJUĆI i BEZ njegovog POTPISA!

Nije prošlo ni 24 sata od sastanka u Ohridu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušao je da ubedi javnost...

Još priča na sličnu temu