20.8 C
Belgrade
utorak, 28 septembra, 2021

DIŽI SE SRBIJO: Zakonom zabraniti rad nedeljom u privatnom sektoru!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Srpski pokret Dveri zahteva od vlasti u Srbiji da zakonom zabrani rad nedeljom i u privatnom sektoru za sve one čiji rad tim danom nije neophodan. Nedelja je dan kada porodice treba da budu na okupu, ali i dan posvećen Bogu.
Pored toga što su radnička prava u Srbiji veoma ugrožena, što se neretko dešava da radnici na razne načine budu uslovljavani i ucenjivani za posao, o neradnoj nedelji gotovo da se uopšte ne razmišlja.

Nijednu vlast u prethodnih nekoliko decenija nije interesovalo da zakonski uredi nedelju kao neradni dan, odnosno da ograniči rad svima onima čija delatnost nije u javnom interesu ili u službi zaštite zdravlja.

U našem okruženju, primera radi, nedeljom prodavnice ne rade u Crnoj Gori već godinu i po dana, a sada istu praksu uvode i Slovenija i Hrvatska. I mnoge evropske države, poput Grčke, Austrije, Belgije, Kipra, Češke, Francuske, Nemačke, Mađarske, Islanda, Luksemburga, Holandije, Španije, Poljske i Velike Britanije su zakonski uredile neradnu nedelju, odnosno tačno se zna ko sme, a ko ne da radi nedeljom. U tom smislu, Dveri zahtevaju da se na isti ili sličan način donese odluka o neradnoj nedelji i u privatnom sektoru i u Srbiji.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

3 KOMENTARA

Ostavite komentar

Najnovije vesti