DIREKTOR SZO ZA SRBIJU: Još uvek se ne bliži kraj pandemije koronavirusa

Obavezno pročitajte

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Fabio Skano izjavio je danas da se još ne bliži kraj pandemije koronavirusa, kao i da se ne može sa sigurnošću reći koliko će biti opasne neke buduće varijante tog virusa.

„Niska stopa vakcinacije idealno omogućava novim varijantama da se šire, a koliko će te varijante biti opasne, ne možemo znati“, rekao je Skano za Radio-televiziju Srbije.

- Advertisement -

Istakao je da je najbolje što može da se uradi da što veći broj ljudi bude vakcinisan, čime bi se, prema njegovim rečima, smanjio procenat prenošenja virusa.

„U onim zemljama, u kojima je visok stepen vakcinacije, može da se razmišlja o nekoj fazi posle ove situacije, ali u zemljama u kojima je niska stopa vakcinacije, još ne. Važno je da se dostigne 70 odsto vakcinisanih“, kazao je on.

Nakon što je SZO izabrala Srbiju za jednu od zemalja sa kojom će podeliti tehnologiju proizvodnje informacionih RNK vakcina, Skano je naglasio da je na Srbiji sada velika odgovornost, ali da ne očekuje da se sa proizvodnjom vakcina počne tokom ove godine.

Istakao je da se ne radi isključivo o vakcinama protiv kovida, već i o vakcinama za druge bolesti.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšeni Srbi na Kosmetu, pronađeni noževi, čekić, sprejevi, srpske zastave…

Službenici tzv. Kosovske policije uhapsili su noćas dvojicu državljana Srbije nakon što su kod njih pronašli pendrek, maskirnu masku,...

Još priča na sličnu temu