13.8 C
Belgrade
četvrtak, 23 septembra, 2021

DIREKTOR SZO: Odložiti davanje treće doze vakcine; U Srbiji dato 29.000 trećih doza vakcina protiv korone!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da bi imunizaciju buster dozom vakcine protiv kovida19 trebalo odložiti.Direktor SZO: Odložiti davanje treće doze vakcineFoto: Beta (Laurent Gillieron/Keystone via AP)On to objašnjava time što je potrebno dati prioritet povećanju stope imunizacije u zemljama u kojima je samo jedan ili dva odsto stanovništva vakcinisano. On je tokom posete Mađarskoj kazao da ukoliko se stope vakcinacije ne povećaju na globalnom nivou, mogli bi da se razviju jači sojevi koronavirusa, tako da vakcine koje su namenjene kao buster doze treba donirati zemljama u kojima ljudi nisu primili prvu ili drugu dozu, prenosi Rojters.

PROČITAJ JOŠ

Osim toga, vodi se debata o tome da li su buster doze vakcine uopšte efikasne„, rekao je Tedros. Tedros je dodao da bi oni koji imaju oslabljen imuni sistem trebalo da prime buster dozu vakcine, ali je konstatovao da oni predstavljaju samo mali procenat stanovništva.

SZO je prošle sedmice saopštila da aktuelni podaci ne ukazuju na to da su potrebne buster doze vakcine protiv kovida19, te da bi najugroženije ljude širom sveta trebalo u potpunosti vakcinisati pre nego što razvijenije zemlje rasporede dodatne doze. Sjedinjene Američke Države objavile su prošle sedmice da planiraju imunizaciju buster dozom vakcine od 20. septembra, s obzirom da se broj infekcija povećava zbog delta soja korona virusa.

DIREKTOR SZO: Odložiti davanje treće doze vakcine; U Srbiji dato 29.000 trećih doza vakcina protiv korone! 1
- Advertisement -

Koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Zoran Bekić ocenio je danas da je vakcinacija u Srbiji i dalje usporena i naveo da je do sada dato 29.000 trećih doza vakcina protiv koronavirusa.

„Sada dnevno dajemo između 3.000 i 5.000 doza, što je malo, jer kada je vakcinacija bila u punom jeku davali smo i više od 82.000 doza dnevno“, rekao je Bekić.

On je rekao da treća doza pojačava imunitet i da se posebno preporučuje osobama sa slabijim imunitetom.

- Advertisement -

„Ako se posle dve doze jedne vakcine osoba nije razbolela od kovida, onda treća doza treba da bude od istog proizvodjača, jer je očigledno da ima efekta“, dodao je Bekić.

Takođe, rekao je da je „pravo vreme“ da se uvedu kovid propusnice.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

10 KOMENTARA

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: