18.4 C
Belgrade
sreda, 28 oktobra, 2020

ČUDO: Pivljanin u 71. godini konačno položio Crnogorski jezik

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

EKSKLUZIVA: Ovo je novi sastav Vlade Republike Srbije

Iz dobro obaveštenih izvora iz Nemanjine ulice, ovako će izgledati novi sastav Vlade Srbije:Ana Brnabić, premijer i...

Pivljanin Dragan Golubović diplomirao Crnogorski jezik

Pivljanin Dragan Golubović je u 71. godini dočekao da bude najbolji na testu na kojem je morao da dokazuje da zna maternji jezik kako bi dobio državljanstvo, iako u Crnoj Gori živi više od pola veka.

Pivljanin Dragan Golubović, poznatiji po nadimku Bat, bio je dobar učenik, ali nikada najbolji u razredu. U 71. godini postao je najbolji na testu iz crnogorskog jezika, koji je polagao kako bi dobio crnogorsko državljanstvo, prenose Vijesti.

- Advertisement -

Golubović za priča da su mu roditelji iz Pive, da su 1946. doselili u Vojvodinu kao kolonisti, što je bila sudbina i mnogih drugih porodica.

pivljanin,

„Rođen sam u bačkom Dobrom Polju, prvom pravom crnogorskom selu, durmitorskom srezu za Šavnik, Žabljak i Pivu. Iako sam sve lične karte izvadio u Crnoj Gori, gde živim od 1968. godine, nisam mogao steći državljanstvo. Administracija me je godinama terala da vadim razne papire odavde i iz Vojvodine, i da dokazujem da sam Crnogorac. Donesem sve što traže, oni opet nešto novo izmisle. Poslednji papir koji su mi tražili je diploma o položenom crnogorskom jeziku. Odlučio se i na to. Uplatio sam taksu od 50 evra i pojavio se pred profesoricom koja je pričala ekavicom. Odmah sam po govoru znao da je iz Vojvodine. Ispostavilo se da je iz Futoga. Bila su 42 kandidata – Rusi, Ukrajinci, Njemci, Austrijanci, Mađari, Makedonci i ja među njima. Profesorica mi je rekla da fantastično pričam crnogorski jezik. Našalio sam se i rekao da je to verovatno zbog toga što tim jezikom pričam od kako sam se rodio. Svi smo toga dana položili. Neko sa dvojkom, neko sa trojkom, a ja sam bio van konkurencije – dobio sam čistu peticu. Bio sam dobar đak, ali nikada najbolji. E sada sam najbolji. Takvog majka nije rađala“, kaže Bat, koji je dobio nadimak po karakterističnom izrazu za durmitorsko-pivski kraj – batljiv – srećne ruke.

Ističe da prilikom polaganja nije imao tremu i da je Ruskinje koje su se interesovale da li ima pitanja iz gramatike, hrabrio da će i one uspešno položiti.

Crno na bijelo da zna jezik
- Advertisement -

„Pitale su me neke Ruskinje je li bilo teško, pitaju li akuzativ, genitiv, ima li pitanja iz gramatike. Hrabrio sam ih i rekao im da ne moraju da brinu i položiše i one. Sada kada imam ovaj papir mogu da idem svuda po Crnoj Gori, jer me sada svi razumiju – i oni pozitivni i oni negativni. Diplomu sam uokvirio i šteta što na njoj ne stoji ta petica. Eto, ja sam prvi diplomirani pivski Crnogorac“, kroz osmeh kaže Bat.

Priča da je Srednju ugostiteljsku školu završio 20. maja 1968. godine, da bi 1. juna počeo da radi u hotelu „Galeb“ u Ulcinju. Nakon četiri godine rada po ulcinjskim hotelima, otišao je da služi Jugoslovensku narodnu armiju u Beogradu, i u Domu vojske na Karaburmi 15 meseci bio ugostitelj. Za to vrijeme, kako ističe, pet puta je služio maršala Josipa Broza Tita. Nakon vojske, petnaestak godina je radio u Plužinama, da bi zatim otišao da vidi svet.

„Lutao sam svuda. Bio sam u Libiji, Siriji, Iraku, Iranu, obišao zemlje severne Afrike. Tripoli je bio lepši od Pariza, a danas je uništen. Iz Afrike sam otišao za Španiju, Portugaliju, Belgiju, Francusku, Švajcarsku, Nemačku. Tamo sam radio kao kuvar jer sam u JNA položio za instruktora kuvarstva. Vratio sam se u junu 1986. godine. Još smo tada bili najlepša zemlja svih vremena – evropska zajednica u malom. Ali uništiše je, kako oni sa ‘zapada’, tako i ovi odavde. Svako je tražio način da dođe do nekog plena. Samo je narod stradao“.

Ponovo je nastavio da radi u Plužinama, zatim otišao u Danilovgrad, a sada vodi Klub Pivljana u Podgorici.

- Advertisement -

„Kada su otišli komunisti i počele da se stvaraju nove partije, odmah sam se priklonio liberalima, jer sam bio za Crnu Goru od prvog momenta. Želio sam da imamo svoju državu, svoju kuću. Sada kada sam dobio ovu diplomu o crnogorskom jeziku, nadam se da ću konačno dobiti dokumenta i biti državljanin države za koju sam se borio. Možda onda uspem i ostvariti pravo na penziju i zdravstveno osiguranje“.

- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

(VIDEO)ZAVRŠILI SA PRETNJAMA: Kina krenula protiv Amerike!

Kina uvela sankcije Američkim kompanijamaKina uvodi sankcije američkim kompanijama i pojedincima koji su učestvovali u prodaji naoružanja Tajvanu,...

KON: Ništa gosti, slava i crkva! Slavite kao pod Turcima!

Kon o okupljanju za slaveSvako okupljanje, pa i ono tokom perioda verskih slava i praznika, predstavljaju povećan rizik...

U BORBI PROTIV SATANISTA: Hakeri napali centar za testiranje vakcine!

Hakeri napali kompaniju Dr Reddy's LaboratoriesFarmaceutska kompanija Dr Reddy's Laboratories koja počinje sa testiranjem ruske vakcine protiv korone...

RONALDO BESNI NA TVITERU: PCR test je S**NJE

Ronaldo se oglasio na društvenoj mrežiNavijači Juventusa, ali i mnogi poklonici fudbala širom Evrope su se nadali da...

(VIDEO)TRAMP: Rešio sam Kosovski problem za 20 min!

Trampov skup u NebraskiDonald Tramp, predsednik Sjedinjenih Američkih Država, sinoć je u Nebraski održao predizborni skup, gde se...